Analizom otpadnih voda iz kanalizacijemože se dobiti broj inficiranih korona virusom. Takođe analiza voda kanalizacije može pomoći u ranom otkrivanju virusa, piše časopis Natura prenoseći istraživanja širom sveta.

Prema rečima Gertjan Medema iz Instituta za istraživanje vode u Holandiji, analliza otpadnih voda može dati bolje rezultate od testiranja. Važno je i to što analiza kanalizacije obuhvata i ljude koji nisu testirani ili imaju blage ili nikakve simptome.

Ovo je veoma važno u situaciji kada mnoge klinike u svetu nemaju dovoljno testova i laboratorija pa se testiranje ne sprovodi na dovoljnom uzorku, smatraju istraživači.

Naučnici ističu da je moguće suzbiti merama socijalnog distanciranja širenje virusa. Ali on se može posle nekog vremena vratiti. I upravo u toj situaciji analiza otpadnih voda i fekalija je dragocena.

“Rutinski nadzor otpadnih voda mogao bi se koristiti kao neinvazivno sredstvo ranog upozoravanja kako bi se ukazalo na nove infekcije,” rekla je Ana Marija de Roda Husman sa holanskog Nacionalnog insitituta.

Rezultati istraživanja u vreme CARS-CoV-2 pokazali su da se u fekalijama može u roku od tri dana od infekcije pojaviti ovaj virus. To je mnogo ranije nego što je potrebno ljudima da shvate da imaju simptome i potraže pomoć lekara.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime