Stručnjaci su veoma zabrinuti za autohtono stanovništvo koje živi u amazonskim prašumama. Smatraju da virus korona može zbrisati čitave zajednice sa lica zemlje, piše BBC.

I inače stanovnici Amazonije su osetljivi na respiratorne bolesti koje ih kose kada dođu u dodir sa virusom. A prema najnovijim podacima korona se širi neverovatnom brzinom Brazilom. U ovoj zemlji je zaraženo više od 11.000 a umrlo je 486 ljudi.

Rukovođeni iskustvima koja su imali u nekim prethodnim epidemijama, stanovnici pojedinih zajednica koje žive u prašumama podeliće se u manje grupe i otići što dalje u šumu.

Međutim, mnoge zajednice nemaju osnovna sredstva za higijenu, recimo sapun i vodu ili sredstva za čišćenje. A zna se da ove zajednice žive u malim prostorima i da dele čaše i tanjire međusobno što može uticati da se zaraza brže širi.

Pojedine domorodačke zajednice su zabranile ulazak na njihovu teritoriju kao i izlazak pripadnika zajednice u obližnje gradove.

“Držimo korona virus dalje od sela”, piše na transparentu koji su na putu u državi Mato Groso postavili pripadnici autohtonog stanovništva Karade.

Ipak, zdravstveni radnici misle da to neće sprečiti koronu da zarazi neke članove u pojedinim selima amazonske prašume. Ukoliko ne bude bilo moguće da se izoluju zaraženi izražava se bojazan da to može desetkovati samu zajednicu.

Prema saveznoj agenciji za zavičajne poslove Funan u brazilskom Amazonu postoji 107 poznatih domorodačkih grupa koje nemaju kontakt sa spoljnim svetom. Ali to ne znači da u njihovo područja niko ne zalazi. Na žalost neodgovorni ljudi u želji za zaradom dolaze na ta područja. Ilegalne drvoseče, lovci, misionari nekih crkava iako bez dozvola probijaju se do ovih zajednica, pa je bojazan da mogu proširiti virus.

Članovi pojedinih zajednica jednom mesečno odlaze u obližnje gradove radi trgovine ili primanja pomoći od vlade. Oni se više ne bave lovom i uzgajanjem hrane pa se postavlja pitanje čime će se hraniti kada su izolovani.

U najbližim bolnicama kažu da nemaju dovoljno medicinskih sredstava ni aparata da bi mogli da leče eventualne zaražene. A problem je i kako ih dopremiti u udaljene gradove.

Savezna agencija za domorodačke poslove nema odgovor na koji način pomoći u hrani i lekovima ovom stanovništvu.

“Ako je izbor zaražen ili gladan, većina će odabrati prvi”, rekao je zvaničnik ove agencije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime