Venecuela se već godinama suočava sa inflacijom, nestašicama hrane i lekova i opštom nemaštinom. Sve je posledica neuspešnog eksperimenta nacionalizacije koji je sprovela komunistička vlast, kao i populističkim merama.

A sada ova inače naftom bogata zemlja pokušava da uvede kontrolu građana.

Sve je počelo kada je bivši predsednik Hugo Chavez poslao 2008. godine delegaciju u Kinu kako bi proučila kineski sistem ličnih dokumenata.

Ali, predstavnici režima su tada shvatili da elektronske dokumente mogu da koriste i za neke druge stvari, puše Reuter.

A sada, 10 godina kasnije vlasti Venevuele predstavile su javnosti novi sistem isprava. Nove pametne lične karte služe za identifikaciju, pristup socijalnim i zdravstvenim programima i pristup subvencionisanoj hrani. Podaci sa dokumenta slaće se u centralnu bazu podataka, tvrdi Reuters.

Mnoga udruženja za ljudska prava protive se uvođenju ovog tipa elektronskih isprava i smatraju da će Nicolas Maduro, predsednik Venezuele i šofer po zanimanju, koristiti taj sistem kako bi pratio i kontrolisao građane.

Prema podacima koje ima Reuters, na novoj kartici će se pored osnovnih podataka nalaziti i druge važne informacije recimo: zaposlenje i plata, imovina u vlasništvu, istorija bolesti, socijalna pomoć, članstvo u političkoj stranci, glasačka aktivnost i aktivnost na društvenim mrežama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime