Ako je neko zaboravio kako komunizam, populizam i samoizolacija zemlje izgledaju u praksi evo malog podsednika.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je da će Venecuela skinuti pet nula sa svoje valute bolivar, dve više u odnosu na prethodne najave.

Ovakav potez dolazi usled ogromne hiperinflacije i u trenutku kada je MMF upozorava ovu zemlju da bi inflacija mogla da dostigne milion odsto ove godine.

Maduro je na sastanku vlade izjavio da bi program “ekonomskog oporavka” koji uključuje “monetarnu rekonverziju” mogao da započne 20. avgusta.

Maduro je sa druge strane objasnio da ovakva mera dolazi kao pokušaj da se zaštiti domaća valuta.

“Pet nula manje, tako da možemo imati novi, stabilan finansijski i monetarni sistem”, rekao je on.

Prvobitno je predsednik najavio štampanje novih novčanica sa tri nule manje, što je trebalo da stupi na snagu 4. avgusta. Puštanje nove novčanice već je jednom bilo odloženo, a trebalo je da izađe 4. juna, na zahtev centralne banke.

Maduro smatra da su ekonomska kriza i hiperinflacija u njegovoj zemlji posledica “ekonomskog rata” koji vode venecuelanska desnica i SAD da bi njega svrgnuli s vlasti.

U Venecueli već godinamavladaju nestašice hrane i lekova, a građani su se suočili sa siromaštvom.

Ekonomska kriza u Venecueli počela je dolaskom na vlast Uga Čaveza, koji je nacionalizovao naftne kompanije i vodio izrazito populističku politiku. Njega je na mestu predsednika nasledio Nicolas Maduro koji je nastavio ovakvu praksu… po zanimaju je inače – šofer i završio je samo srednju školu.