Otkriveno je pismo napokon dalo odgovor na jednu od velikih misterija koja je pratila Galilejev život još od 1613. godine.

Pismo, za koje se mislilo da je izgubljeno, je 250 godina stajalou arhivi Kraljevskog društva za unapređenje prirodnih nauka u Londonu. Pronašao ga je postdoktorant univerziteta u Bergamu Salvatore Ricciardo.

“Ne mogu da verujem da sam otkrio pismo za koje su svi naučnici koji se bave proučavanjem delovanja Galilea mislili da je bespovratno izgubljeno”, komentarisao je Ricciardo.

U pismu na sedam stranica napisanom prijatelju Benedettu Castelliju 1613. godine Galileo je nabrojao argumente koji su bili protiv tadašnjih crkvenih verovanja i doktrine kako Sunce kruži oko Zemlje.

Galileo je bio zagovornik Kopernika i njegovog heliocentričnog sistema prema komeu je u centru Sunce. A to je bilo protiv verovanja crkve.

Kopije ovog pisma dokopao se i fratar Niccolo Lorini koji je ga, zbog njegovih “jeretičkih implikacija”, prosledio inkviziciji u Rimu početkom 1615. godine.

Galileo je od Castellija zatražio da mu vrati originalno pismo koje je poslao pa je 1615. godine u pismu svešteniku Peiru Diniju tvrdio kako je Lorini izmenio kopiju pisma koje je dao inkviziciji jer je hteo Galilea da prikaže kao jeretika. Takođe, Diniju je priložio i kopiju izmenjene verzije pisma koje je poslao Castelliju u kojoj je ublažio svoje stavove prema crkvi.

Sada je ipak dokazano kako je Galileo u strahu od inkvizicije promenio originalno pismo.

Galileo na kraju ipak nije izbegao kaznu inkvizicije. Ipak, nisu ga ubili i mučili već je devet poslednjih godina života proveo u kućnom pritvoru.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime