Pušenje marihuane je baš kao i jedenje brze hrane i ne treba da bude krivično telo, kaže britanska Komisija koja se bavi problemima droge. Oni tvrde da je konzumiranje droge samo još jedan ‘model sebičnog’ ili ‘rizičnog ponašanja’, sličnog kockanju ili prejedanju hamburgerima i čipsom.

 
Takođe, uzgajanje marihuane za ličnu upotrebu ne treba da bude krivično delo. I bolje je da se vlada skoncentriše na to da zavisnici odgovorno konzumiraju drogue nego da ih potpuno zabrane. Nalaze ove komisije su osudile mnoge organizacije. Oni smatraju da su droge sa razlogom ilegalne i da sadrže supstance koje jako utiču na mozak i ostavljaju dugotrajne posledice na njegove funkcije.
 
Sudeći po komisiji, nov pristup problem droga je potreban zbog toga što se tržište naglo menja i tradicionalne metode ne mogu da ga kontrolišu. Oni tvrde da vlasti ne mogu da regulišu dostupnost droga, a mogu da čak pogoršaju situaciju. Umesto da zabrane skroz upotrebu droga ministry treba da smanje štetu.
 
Oni misle da bi uzgajanje malih količina marihuane u kućnim uslovima smanjilo masovnu proizvodnju i prodaju. Ova komisija je neutralno telo oformljeno 2007. godine radi analize politike prema drogama u Velikoj Britaniji.  Iako je upotreba droga u Velikoj Britaniji opala poslednjih godina, i dalje je veća nego u većini drugih zemalja.
 
Milijardi funti se svake godine troše na borbu protiv zloupotrebe droge bez očiglednih dokaza da se nešto promenilo.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime