Već smo mogli da stignemo do Marsa

Ali bi cena bila prevelika, kaže poznati astronaut

Astronaut Chris Hadfield je između 1995. i 2013. godine bio u dva space shuttlea američke svemirske agencije NASA i ruskoj svemirskoj letelici Sojuz. Živeo je na Međunarodnoj svemirskoj stanici i proveo je ukupno 166 dana u orbiti oko Zemlje.

Novinari Business Insidera pitali su ga šta misli o trci za Mars. “Mogli smo da pošaljemo ljude na Mars pre više decenija. Tehnologija kojom smo došli do Meseca i nazad dok sam bio dete mogla je da nas odvede tamo.”

Ipak, upozorio je Hadfield, to što nešto možete da uradite ne znači kako će to biti jednostavno, sigurno i vredno rizika po ljudske živote. „Većina astronauta koje bismo poslali na te misije ne bi preživeli”, uveren je.

Zato i nije siguran da li postoji šansa da kolonizujemo Crvenu planetu.

Pored problama sa tehnologijom tu bi bili i rizici zdravstvenih problema zbog dugotrajnog izlaganja radijaciji u dubokom svemiru.

“Povratni put u maloj metalnoj kutiji trajao bi 500 dana do tri godine“, upozorio je Hadfield.

On upoređuje istraživanje Marsa sa ranim putovanjima brodom po okeanima. “Magellan je na put 1519. krenuo sa pet brodova i 250 ljudi. Hteo je samo jednom da obiđe svet. Gotovo svi članovi njegove posade su umrli. Vratio se jednom brodom i 15 do 18 mornara.”

Hadfield ipak kaže da bi mogli da stignemo do Marsa ali uz bolje raketne motore.

„Neko mora da izmisli nešto što još ne postoji.“

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *