Važno je svako drvo a prema najnovijem istraživanju čak i jedno drvo može da stvori prijatnu mikro klimu u gradovima. Važne poruke u vreme kada vrućine, suše, poplave, oluje besne na sve strane.

U navedenoj studiji ističe se da su istraživači parkirali automobile sa temperaturnim senzorima ispod senke raštrkanog drveća oko Wašingtoba i primetili su značajan efekat hlađenja, prenosi sciencealert.com.

Samo tokom jednog vrelog dana i noći prikupljeno je više od 70.000 očitavanja temperature vazduha u različitim mestima širom grada. Pokazalo se da su one ulice koje su imale drveće čak i sa malim krošnjama bile hladnije od onih bez drveća.

Zaključuje se da drveće može imati važnu ulogu u ublažavanju vućine u gradovima.

Preporučuje se gradskim planerima da iskoriste svaki kutak za sadnju makar i jednog drveta jer se drveća ponaša kao klima uređaj.

Senka od drveća igra važnu ulogu jer smanjuje zračenje zagrejane zemlje, ali i lišće takođe utiče na smanjenje lokalne temperature.

Prema rezultatima ovog najnovijeg istraživanja jedno drvo visoko 15 metara posle podne bi bacalo senku od 14 metara a do večeri se ta senka povećala na 56 metara. Čak i kada zađe sunce, kada su krošnje raštrkanog drveća pokrivale samo 20% površine efekat hlađenja nije izostao.

Urbana područja bez zelenila pretvaraju se u katastrofalna ostrva toplote. Svako stablo je dragoceno da se grad rashladi što je veoma važno za ljudsko zdravlje.

Čak i ako nema mesta za sadnju šume samo jedno drvo će biti dragoceno.

Ne secite drveće, već ga sadite, poruka je istraživača. A kao da je upućena našim gradskim ocima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime