Vaskrs je najveći hrišćanski praznik koji ove 2024. godine vernici Srpske pravoslavne ckrve proslavljaju 5. maja i uvek se obeležava u nedelju. Vaskrs je praznik kojim se proslavlja pobeda života nad smrću. Toga dana Gospod Isus Hristos je ustao iz mrtvih i time predočio ljudima da će svaka živa duša vaskrsnuti. To je bilo nešto sasvim novo u istoriji čovečanstva, bilo onda a i danas i biće sve dok postoji ovaj svet.

Vaskrs 2024.

Zato apostol Pavle i kaže da je uzalud vera naša ako Hristos nije ustao, nije vaskrsao. Vaskrsenje je temelj naše vere ali i nade i ljubavi.

Kompletan pravoslavni kalendar za 2024. godinu je na linku.

Divno je kazao sv. Amvrosije Milanski: ” A nama, koji smrt ne smatramo za kraj ovog života na zemlji, događaj smrti neka otre sve suze naše. Jer mi se ne lišavamo svojih milih i dragih, nego ih pre sebe šaljemo ne u smrt, nego da ih večnost primi u svoja nedra. Zato, neka prestanu suze.”

Kada je Hristos bio razapet na krstu pobožne žene pošle su na njegov grob da po ondašnjim običajima pomažu njegovo telo. Ali njega ne beše tamo. Zatekoše tamo anđela koji im reče da je Isus živ. Hristos se javio mironosicama. Javljao se narednih 40 dana i apostolima učio ih je o Carstvu Božijem a apostolu Tomi koji je sumnjao u njegovo vaskrsenje dopustio je čak da mu pipne rane.

Tako je Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista postalo kosmički događaj o njemu svedoče savremenici, njemu se nadaju i sve žive duše. Pokazano je tako da smo u ovom životu samo putnici na zemlji a naše istinsko ispunjenje biće tek u večnom životu.

Praznik Vaskrsa se svečano proslavlja pre svega učešćem u Svetoj Liturgiji, primanjem pričešću a onda i skromnom proslavom sa porodicom i priajteljima. Prazniku se posebno raduju deca zbog šarenih, farbanih jaja. Međusobno se kuckaju tim kuvanih, farbanim jajima a pobednik je onaj čije je jaje najtvrđe. Vekovima se prenosi uspomena na događaj kada je Marija Magdalena putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i posetivši cara Tiberija predala mu kao dar crveno jaje rekavši “Hristos Vaskrse”. I danas se hrišćani pozdravljaju tim rečima “Hristos Vaskrse” a otpozdravlja se sa: “Vaistinu Vaskrse.”

Vaskrs 2024 – Neradni dani

Neradni dani za Vaskrs 2024 su 3, 4, 5. i 6. maj, odnosno od petka do ponedeljka.