Dok ste pročitali naslov, pogledali sliku i stigli do ovog teksta vaš mozak je najmanje dvadesetak puta analizirao situaciju oko vas i pokušao da prebaci pažnju na nešto važnije od čitanja ovog teksta na Domino Magazinu.

To je ukratko zaključak novog istraživanja koje u velikoj meri pobija dosadašnje stavove naučnika da normalan mozak drži punu pažnju na samo jednoj stvari.

Zapravo je potpuno drugačije i vaš mozak tokom jedne sekunde čak četiri puta proverava okruženje tražeći važnije stvari od one kojom se trenutno bavi.

Važnija stvar je recimo opasan predator ili požar. Pa čak i blesavi pas koji želi da ga mazite, što je sigurno zabavnije od čitanja teksta.

“Vaš mozak proverava okruženje kako bi ustanovio da li treba da prebaci fokus na nešto drugo”, kaže Ian Fiebelkorn sa Princetona.

I to itekako ima smisla sa evolutivne tačke gledišta. Zamislite da su naši preci bili toliko fokusirani na samo jednu stvar? Pa, verovatno bi brzo bili pojedeni.

“Zamislite da se penjete na drvo da uberete divnu crvenu jabuku ali želite da znate da li neko sa oštrim zubima i veći od vas takođe želi tu jabuku. Da, mi smo fokusirani na jabuku. Ali ne toliko da ne vidimo opasnost”, objašnjava Fiebelkorn.

Naučnici misle da bi ovo otkriće moglo da pomogne kod lečenja hiperaktivnosti i drugih poremećaja pažnje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime