Evo zanimljive teorije, koja i nije tako nova ako ste recimo gledali film Prometej.

Samo sada stiže od uglednog naučnila. Doktor Kaleb Šarf sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku smatra da je život nastao na Marsu, a da smo onda došli do Zemlje. Vidite, Mars je nekada imao idealne uslove za nastanak života, uključujući vodu u tečnom stanju i atmosferu.

Život je do Zemlje došao na asteroidu. “Na Zemlji se mogu naći delovi Marsa, pa pretpostavljamo da se na Marsu mogu naći delovi Zemlje. Ako ove stene mogu da prenesu žive organizme, onda nije isključeno da smo možda Marsovci”, izjavio je Šarf.

Iako nema jasnih dokaza, ideja o panspermiji sve je prihvatljivija među naučnicima.

Biolog Piter Vord sa Vašingtonskog univerziteta u Sijetlu, astrobiolog Čandra Vikramasinge sa Univerziteta u Bakingemu i njegov kolega doktor Milton Vejnrajt samo su neki od njih.

“U blizini naše galaksije otkriveno je 900 egzoplaneta, a računica govori da se samo u našoj galaksiji nalazi oko 140 milijardi nastanjivih planetarnih sistema, od kojih je većina povezana sa ‘crvenim patuljcima’. Oni su međusobno udaljeni samo nekoliko svetlosnih godina. Reč je o relativnoj maloj međuplanetarnoj udaljenosti koju bi svemirska prašina, meteori i komete mogli lako da premoste”, pisao je Vikramasinge.

“Submikronsku prašinu koja sadrži bakterije i viruse vrlo lako bi mogao da zadrži međuplanetarni disk sistema do kojeg je dospela nakon udara asteroida. Samim tim, postojala bi mogućnost za dospevanje životnih formi na nastanjivu planetu”, zaključio je.

I naučnici iz Nase smatraju da bi tako nešto bilo mobuće, zbog čega tragaju za dokazom o postojanju života na Marsu.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *