Na osnovu poslednjih podataka, samo u našoj galaksiji Mlečni put verovatno postoji oko 3.000 vanzemaljskih civilizacija. Ipak, naučnici smatraju da verovatno nikada nećemo ostvariti kontakt sa njima. Jednostavno su previše daleko od nas.

Doktor Ian O’Neill kaže da je NASA već ustanovila da se izvan našeg Solarnog sistema nalazi oko 40 milijardi potencijalno naseljivih svetova u galaksiji. Svake godine otkrivamo i nove planete koje bi mogle da budu dom drugih civilizacija.

I to obećava, ali sve dok ne shvatimo veličinu Mlečnog puta. Ona ima oko 100.000 svetlosnih godina u širinu, dok bi signalu trebalo četiri godine da stigne od Zemlje do nama najbliže zvezde Alfa Kentauri.

Naseljive planete su u proseku udaljene najmanje 1.000 svetlosnih godina jedna od druge. A to znači da bi bilo potrebno par hiljada godina za razmenu osnovnih signala i komunikaciju.

Naučnici dodaju i da se život razvio prilično brzo, odnosno čim su se stvorili uslovi. Ali inteligentni život se pojavio prilično kasno. Bukvalno je u pitanju poslednjih par minuta evolucije na planeti, kažu istraživači. Ne bih da budem negativan ali mislim da ćemo teško naći druge civilizacije.

To ipak ne znači da ne bi trebalo i dalje da tražimo, slažu se istraživači.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime