Ako budemo ostvarili kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom, to se neće desiti u sledećih 3.000 godina. Naučnici sa Harvarda su doneli taj zaključak na osnovu ogromnih udaljenosti u poznatom svemiru.

Radiosignali, kao i svi elektromagnetni talasi se kreću brzinom svetlosti, ali nezamislive udaljenosti koje razdvajaju Zemlju od potencijalno naseljenih vanzemaljskih svetova znače da i najoptimističniji entuzijasti sumnjaju da bi vanzemaljci, dok naše poruke stignu do njih, mogli biti mrtvi.

Astronomi Abraham Loeb i Amir Siraj su tako i izračunali da je malo verovatno da u sledećih 3.000 godina dobijemo poruku.

Sa sigurnošću se može pretpostaviti da bi vanzemaljci naše radiosignale videli kao tehnološke markere i aktivno ih osluškivati. Prvi radijski prenos na Zemlji dogodio se 1901. godine kada je italijanski izumitelj Guglielmo Marconi obavio prvi transantlantski prenos iz Cornwalla u Engleskoj do St John’sa u Newfoundlandu. Od tada su ljudi slali radiosignale u svemir ne razmišljajući o posledicama.

To znači da, ako postoji civilizacija unutar 100 svetlosnih godina od Zemlje sa osetljivim radio teleskopima, postoji mogućnost da nas je već čula i da smo već “započeli razgovor” sa inteligentnim vrstama čiji odgovor još uvek čekamo.

Ipak, to je malo verovatno pa se ističe da bi tako nešto moglo da se desi ali te za 3.000 godina.