Vakcine za korona virus pojavile su se na crnom tržištu. BBC piše kako se na darknetu pojavljuje sve više ilegalnih trgovaca vakcinama, kovid pasošima i negativnmh PCR testovima.

Cene se kreću do 750 dolara po dozi a u ponudi su AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm i Johnson & Johnson vakcine.

Lažne potrvde o vakcinaciji koštaju 150 dolara.

Darknet je skriveni deo interneta kome pretraživači ne mogu da pristupe, već mogu da se otkriju samo posebnim alatima i leglo su hakera i kriminalaca.

Istraživači iz bezbednosne kompanije Check Point otkrili su veliko povećanje ponude od januara, kada su se vakcine pojavile.

Prodavci vakcina za koronu su iz SAD, ali i Britanije, Španije, Nemačke, Francuske i Rusije. Većina ponuda je na engleskom ali ima ih i na ruskom jeziku.

Što se tiče cena, AstraZeneca na crnom tržištu košta 500 dolara, Sputnik V i Johnson & Johnson su 600 a najskuplja je Sinopharm vakcina koja se prodaje po ceni od 750 dolara.

Mnogi reklamiraju i potvrde o negativnim PCR testovima koji navodno mogu da se iskoriste za putovanja.

“Imperativ je da ljudi shvate kako je kupovina vakcine, testa ili potvrde estremno rizična a hakeri mogu da vam ukradu novac, informacjie i identitet”, rekao je Oded Vanunu iz kompanije Check Point.

Pored toga što postoji rizik da budete pokradeni, pitanje je da li ćete dobiti prave vakcine, čak i ako vam ih zaista pošalju.

Takođe je tu i pitanje u kakvim uslovima su one čuvane i transportovane.

Dakle, ne pokušavajte…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime