Svet će zaratiti najkasnije 2050, a glavni uzrok biće jedan resurs. Tako izgleda mračna prognoza naše bliske budućnosti.

Čovečanstvo se menja neslućenim brzinama, pa su nam danas potpuno normalne stvari koje smo nekada gledali samo u SF ilmovima, poput videopoziva, GPS navigacije, društvenih mreža…

Ali razvoj visoke tehnologije mogao bi, upozoravaju futuristi, dovesti ljudsko društvo i u velike probleme.

Evo najvećih rizika:

Genetski inženjering

Menjanje ljudske DNK da bismo bili otporni na određene bolesti za neke je sveti gral medicine, ali omogućuje i nezamislive zloupotrebe. Počevši od moralne dileme da će posledica biti dizajniranje beba još u fazi embriona da bi imale plave oči, rupice u obrazima ili superiornu inteligenciju. Takođe neki misle da bi tako mogla da se uzgoji i rasa niže inteligencije, koja će obavljati teške poslove ili čak poslužiti za doniranje organa.

Ponestaće resursa

Prirodni resursi mogli bi da budu velik problem. Futuristi kažu kako bi neki retki metali mogli nestati iz prirode već za dvadesetak godina, a pitka voda već sada je velik problem. Nije nelogično očekivati da će u sledećih trideset-četrdeset godina svetski ratovi biti vođeni upravo oko tog, za ljudski život presudnog prirodnog resursa.

Roboti

Veštačka inteligencija se ubrzano razvija i to na način da niko ne može da predvidi šta ćemo sve ubuduće poveriti mašinama. Već imamo automobile koji sami voze, a pomalo je jeziva i uznemirujuća činjenica da se veštačka inteligencija ugrađuje i u lutke za seks, kako bi bile što sličnije pravim ljudima.