Usporite klimatske promene u svom domu. Da, to jeste malo ali je ipak značajno i doprineće opštem okruženju.

A kada znamo da kuće i poslovne zgrade čine trećinu emiije gasova sa efektom staklene bašte zbog njihovog zagrevanja, hlađenja, energije koja se troši na razne uređaje onda sopstveni angažman puno znači.

Neka za početak bude recimo pametno grejanje i hlađenje prostorija. Učinite sve što je moguće da izolujete vaš dom kako bi što manje zimi trošili energije. Zatvorite sve rupe, zamenite stare prozore kroz kuje duva promaja. Preko leta pokušajte da se prirodno hladite što više možete, zasadite drveće oko kuće.

Trebalo bi i stare sijalice zameniti LED sijalicama koje troše manju količinu struju. Takođe noću isključite iz struje kompjutere i televizore.

Ako je moguće ugradite solarane ploče pa će vas grejati sunce a nećete trošiti energiju iz termoelektrana ili hidroelektrana.

Kad god je moguće koristite zelenu tehnologiju i doprinosite zaštiti okoline. A računi za struju će svakako biti manji.

Dakle, smanjićete emisiju ugljen dioksida ako smanjite korišćenje energije velikih uređaja, peći, klima uređaja, bojlera. Ako se u vašem okruženju energija dobija od sunca illi vetra vi ste srećnik.

Toliko o energiji. A štednja resursa i zaštita okoline tu se ne zaustavja. Možete još mnogo toga učiniti.

Kada kupujete hranu nemojte preterivati i donositi kući gomile namirnica koje nećete moći da potrošite pa ćete ih baciti u đubre. Dakle, kupujte pametno, sačuvaćete novac u novčaniku i nećete bacati hranu.

Nikako je nemojte bacati. Ako je upotrebljiva a vi je nećete konzumirati poklonite je onima kojima je potrebno. A možete i da ostatke od hrane kompostirate.

Kompostirajte voće i povrće, vrećice čaja, talog od kafe, ljuske od jaja, staro cveće. Ukoliko živite u prirodnom okruženju nemojte kompostirati mesne ostatke, kuvanu hranu jer ćete tako privući glodare.

Možete da nabavite kante za kompostiranje ali ako ne želite da ulažete poslužiće i bilo koja kanta, možda čak i drvena kutija. A kako bi izbegli mirise možete da držite ostatke hrane i u dnu frižidera.

Najbolje bi bilo da u dvorištu ako ga imate iskopate rupu u kojoj ćete kompostirati ostatke hrane

Ako nemate dvorište onda je kanta ili kutija prava stvar. Na dno kante ili drvene kutije stavie lišće, novine koje ste iscepkali a preko toga dodajte zeleni otpad od voća, povrća i neka između bude dovoljno protoka vazduha da mikroorganizmi mogu da razgrađuju vaš otpad. Pravite slojeve dok ima mesta u kanti. Na vrhu neka budu iscepkane novine, travica da se ne bi skupljale muve.

I nemojte pomisliti da će se kompost napraviti brzo. Treba biti strpljiv. Ako je vruće onda je potrebno dva meeca. A ako je hladno šest meseci. Naravno povremeno štapom ili nekom lopaticom mešajte vaš kompost da se spajanje što pre završi. To radite na svakih desetak dana. Ako iz vaše kante miriše na loše znači da kompost nije dobar, da ste stavili više zelenih dodataka koji su verovatno počeli da trule. Inače miris treba da bude zemljani, drvenasti ili slatkast.

Kada je kompost gotov obradujte svoju bašticu oko kuće ili na terasi. Bijke će vam biti zahvalne a vi ćete uživati u njihovoj lepoti. I što je najvažnije niste koristili pesticide, hemijske dodatke, učinili ste nešto dobro za biljke ali i za zaštitu okoline.

Štednja u kući obuhvata i vaš orman. Modna industrija je jedan od najvećih zagađiača a vi ste saučesnik ako kupujete previše odeće a onda je bahato bacate jer vam se ne dopada. Vaš predmet koji bacite završiće na deponiji. Za sada se manje od 1% celokupnog odevnog materijala reciklira nazad a ostatak propada i uništava prirodno okruženje.

Odeću koju ne nosite poklonite bilo svojim prijateljicama sa kojma se često razmenjujete ili domovima za beskućnike, napuštenu decu. Možete i da je prodajete na mreži kupujem prodajem.

Treba znati da u fabrikama gde se proizvodi odeća često rade deca uslovi su jezivi a fabrički radnici jako loše plaćeni.

Zato kada kupujete neka to bude odgovorno i pametno. Ne podležite marketingu i gomili ljudi oko vas koji samo kupuju, kupuju, kupuju. Orijentišite se ako vam se baš nešto kupuje na second hand radnje. Izbor je veliki a predmeti jeftini.

Dobra ideja je i da prepravljate svoju odeću, da kombinujete više stvari. Sada kad se radi od kuće, kada su socijalni kontakti smanjeni imate vremena da kreirate.

Najjednostavnije je recimo, napraviti cegere od odeće koju ne nosite. Oni su tako popularni a vi ćete imati sasvim drugačiji od ostalih. A možete i da ih poklanjate prijateljima. Zadovoljstvo će biti obostrano.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime