Uskoro pronalazimo vanzemaljce?

Smatra poznati fizičar

Već vekovima ljudi se pitaju da li smo sami u svemiru i nadaju da ćemo naći neku inteligentnu civilizaciju.

E pa jedan fizičar smatra da će se to desiti uskoro.

U intervjuu za National Geographic Ben Miller objašnjava da bi NASA-in projekat Satelit za proučavanje tranzitnih egzoplaneta (TESS) već za desetak godina mogao da odgovori na pitanje da li postoji život van Zemlje.

Projekat je zapravo prvo istraživanje čitavog neba koje će pratiti više od 200.000 zvezda različitih veličina.

Miller smatra da čovečanstvo trenutno doživljava revolucionarni trenutak u naučnoj istoriji.

Objasnio je da je u prošlosti bilo je malo poznatih informacija o svemiru, ali napredna tehnologija je sve to promenila i omogućila ljudima da istraže i posmatraju druge zvezde i nebeske objekte u svemiru.

“Nedavno se dogodilo uzbudljivo otkriće da nama najbliža zvezda, crveni patuljak, ima planetu pod nazivom Proxima b. Ne samo to, nego je planeta na pravoj udaljenosti od zvezde pa bi mogla da ima tekuću vodu na površini. Mislimo da je tekuća voda vrlo važna za život. Dakle, upravo na našem kućnom pragu imamo uslove kojii bi mogli da budu pogodni za život.”

Miller je takođe objasnio kako bi nam vanzemaljski oblici života, koji se nazivaju ekstremofilima, a koje nalazimo u dubinama okeana, mogli pružiti tragove o mogućim vanzemaljcima u svemiru.

“Našli smo bakterijski život u unutrašnjosti atomskih centrala, u gornjoj atmosferi i u stenama duboko u zemlji. To znači da postoji još više ‘nekretnina’ u kojima se mogao nastaniti život u galaksiji”, dodao je.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *