Američki političar Ron Pol upozorio je da bi pad deoničarskog tržišta ove godine mogao da bude najava epskog kolapsa privrede.

Taj kolaps bi mogao da se dogodi i pre nego što to investitori misle.

Prema rečima bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata, Volstrit će postati sve ranjiviji, što će izazvati stanje u privredi slično Velikoj depresiji.

“Jednom kada se pokaže da se tržište bikova (intenzivnog rasta i investiranja u deonice) neće nastaviti, ljudi će da požure prema izlazima (rasprodaji deonica). Krah može biti gori nego 1929. godine“, izjavio je Pol u intervjuu za CNBC, a prenosi Indeks.hr.

Spomenute 1929. godine američka berza je počela da pada, sve do 90 odsto, a američka privreda se strmoglavila.

Ron Pol upozorava već godinama da je pad Volstrita neizbežan, a trenutno predviđa dalji pad deoničarskog tržišta za 50 odsto.

Američko-kineski trgovinski rat za njega predstavlja sve veći faktor rizika za privredu.

“Nisam optimističan da će problem uvedenih carina moći odmah da se reši. Mislim da će se carine zadržati. Carine su porezi“, naveo je Pol.

Kao uzrok svih problema on navodi nepromenjenu politiku Centralne banke SAD-a, koja je 2008. godine dovela do krize. Njeno olakšavanje zaduživanja dovelo je do “najvećeg balona u istoriji čovečanstva”. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime