5. Čokolada

Imamo loše vesti, odmah da vam bude jasno! Preti nam nestašica čokolade. Evo u čemu je stvar. Najveći procenat kakaoa dolazi iz Zapadne Afrike i zemalja gde je sasvim normalna stvar da deca rade po 18 sati i da vlasnici plantaža drže radnike u robovskim odnosima. Ali vidite, i pored toga proizvodnja im nije baš isplativa.

I zato se ponuda kakaoa smanjuje iz godine u godinu. A uz to neke zemlje pokušavaju da se izbore sa radom dece, pa će cene biti sve više i više. Po nekim procenama u sledećih 20 godina čokoladu će moći da jedu samo veoma bogati. A ovo je samo početak loših vesti.

4. Tekila

Tekila se pravi od agave. Znate, to vam je onaj kaktus koga ima i na Jadranu. Ali uzgajanje kukuruza je mnogo isplatljivije od agava. I zato sve više farmera prelazi upravo na ovu biljku na svojoj zemlji dok jadne kaktuse samo spale. Rezultat? Pa sve manje tekile.

A proizvođači telike to znaju i prave zalihe. Kada cena skoči, što će se uskoro desiti, imaće bukvalno tečno zlato. Na njihovu sreću. Ali ne i našu…

3. Helijum

Ok, možda vam helijum ne treba baš svakog dana ali lepo je klincima kupiti balon koji može da se zakuca za plafon sam od sebe. A nije loša fora ni sa udisanjem helijuma i piskutavim glasićem. E pa sve će to uskoro postati prošlost.

Možda niste znali ali ovaj gas je mnogo bitan. Za industriju. On je apsolutno neophodan za proizvodnju LCD ekrana, velikih magneta, optičkih vlakana i još gomile stvari bez kojih ne možemo.

A kada oko 2015. godine potrošimo zalihe, moraćemo da helijum vadimo iz vazduha. A to je nekih 10.000 puta skuplje. Što nije baš dobro.

2. Vino

Prva lekcija iz ekonomije je da će cenu odrediti ponuda i tražnja. I tako je i sa vinima. Tražnja konstanto raste, a ponuda baš i ne. Zapravo prošle godine je pala za pet posto i bila je najmanja još od šezdesetih godina. Da sve bude još gore, proizvodnja kvalitetnih vina je pala za 10 posto u Evropi. A srednja klasa iz Kine i Indije, ali i Brazila i drugih zemalja u usponu je željna svoje čašice društvenog prestiža.

Jasno vam je šta to znači? Više cene!

1. Slanina

O ne! Možemo bez čokolade, balona ili vina, ali samo nam ne uzimajte slaninu. Samo čini se da je globalna nestašica slanine neizbežna. Problem je u sve skupljem uzgoju stoke, kao i veoma lošem rodu kukuruza prošle godine. I to širom sveta. Uz to virus PED napada svinjice, a leka nema na vidiku.

Ok kapiramo sve, ali ako se to stvarno desi valjda je svima jasno da će izbiti revolucija širom sveta. A onda neka im je Bog u pomoći…
 

Klikni Like da i drugi vide!