Londonski Shard visok je 310 metara, a ima 95 spratova. Arhitekta Renzo Piano dizajnirao je kulu kao „vertikalni grad“. Kula je najviša u Evropi i ima i bazen na 52 spratu. Čisto da se zna

Spektakularna laserska predstava koju je posetilo hiljade stanovnika Londona je zvanično otvorila najvišu zgradu Evrope – The Shard.

Dvanaest lasera i 30 reflektora je osvetlilo britansku prestonicu a sve se može videti i na slikama ispod teksta. Ipak, svojim elegantnim linijama i ogromnom senkom, Shard je izazvao kontraverze koliko i uzbuđenja.

Neboder podseća na parče stakla koje balansira na ivici finansijske četvrti, a platila ga je vlada Katara. U zgradi će se nalaziti mnogo toga: kancelarije, supermarket, restorani, hotel i vidikovci.

Arhitekta Piano, koji je projetkovao i Popmidu centar u Parizu, kaže da je ovakav oblik tornja pozitivan doprinos gradskom urbanom delu, a podseća na crkvene tornjeve u istorijskim delovima grada.
 
Zgrada je tako zastakljena da staklena okna (ima ih 11.000) i pod uglovima reflektuju sunčevu svetlost  i nebo, pa izgleda kao da se izgled zgrade menja u zavisnosti od vremena i godišnjeg doba. 

Shard će za  London biti ono što je Empire State za posetioce Njujorka.

„The Shard je najnovije obeležje Londona, svetionik otpora i razvitka Londona, čak i tokom teških ekonomskih kriza,“ rekla je njegova ekselencija šeik Abdulah Bi Saoud Al Thani, guverner Katarske centralne banke.

Toranj se nalazi u Southwark-u, modernom kvartu u blizini Temze i Tower-a.

Dvadeset šest spratova kancelarijskog prostora investitori žele da iznajme tržištu Londona na 50 godina.

Opservatorija na vrhu će se otvoriti 2013. godine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime