Upoznajte Shard, najvišu zgradu Evrope

Stvarno nije mesto za vas ako se plašite visine

Londonski Shard visok je 310 metara, a ima 95 spratova. Arhitekta Renzo Piano dizajnirao je kulu kao „vertikalni grad“. Kula je najviša u Evropi i ima i bazen na 52 spratu. Čisto da se zna

Spektakularna laserska predstava koju je posetilo hiljade stanovnika Londona je zvanično otvorila najvišu zgradu Evrope – The Shard.

Dvanaest lasera i 30 reflektora je osvetlilo britansku prestonicu a sve se može videti i na slikama ispod teksta. Ipak, svojim elegantnim linijama i ogromnom senkom, Shard je izazvao kontraverze koliko i uzbuđenja.

Neboder podseća na parče stakla koje balansira na ivici finansijske četvrti, a platila ga je vlada Katara. U zgradi će se nalaziti mnogo toga: kancelarije, supermarket, restorani, hotel i vidikovci.

Arhitekta Piano, koji je projetkovao i Popmidu centar u Parizu, kaže da je ovakav oblik tornja pozitivan doprinos gradskom urbanom delu, a podseća na crkvene tornjeve u istorijskim delovima grada.
 
Zgrada je tako zastakljena da staklena okna (ima ih 11.000) i pod uglovima reflektuju sunčevu svetlost  i nebo, pa izgleda kao da se izgled zgrade menja u zavisnosti od vremena i godišnjeg doba. 

Shard će za  London biti ono što je Empire State za posetioce Njujorka.

„The Shard je najnovije obeležje Londona, svetionik otpora i razvitka Londona, čak i tokom teških ekonomskih kriza,“ rekla je njegova ekselencija šeik Abdulah Bi Saoud Al Thani, guverner Katarske centralne banke.

Toranj se nalazi u Southwark-u, modernom kvartu u blizini Temze i Tower-a.

Dvadeset šest spratova kancelarijskog prostora investitori žele da iznajme tržištu Londona na 50 godina.

Opservatorija na vrhu će se otvoriti 2013. godine.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *