Trezor Sudnjeg dana nalazi se duboko unutar regiona Arktika, na norveškom ostrvu Spitsbergenu. A tamo se čuva više od milion razlitičih semenki biljaka iz više od 100 država radi zaštite bioraznolikosti Zemlje u slučaju kataklizme globalnih razmera. Iako je dizajniran da preživi nuklearni rat, udar asteroida i ekstremne vremenske neprilike, izgleda da nikome nije palo na pamet da bi problem mogle da budu – klimatske promene.

A otapanje leda u permafrostu je uzrokovalo curenje vode u trezor.

Što bi simbolično moglo da ukaže i da smo blizu sudnjeg dana?

Inače, semenje nije ugroženo, ali curenje vode u trezor ipak nije po planu, prenosi Science Alert.

Trezor finansiraju Norveška i organizacija Crop Trust, a otvoren je 2008. godine. Izgradnja trezora koštala je oko 50 miliona evra, a nalazi se oko 122 metra ukopan duboko u planini. Iza četvoro vakumskih vrata nalaze se tri trezora u koje ukupno staju dve milijarde semenki.

Generatori drže temperaturu na -18 stepeni ali očekuje se kako bi i bez električne energije trezor trebalo bu da čuva temperaturu od oko -5 stepeni još najmanje dva veka.

“Nismo uopšte planirali da bi večni led mogao da se otopi i da ćemo imati ovako ekstremne vremenske prilike”, kazala je za Guardian direktorka komunikacija Hege Njaa Aschim iz norveške Vlade.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime