Udišemo plastiku i to je strašno. Znamo da je plastika svuda oko nas, da je teško ukloniti je i uništiti a zapravo ona uništava sve oko nas.

Mora, okeani, reke, jezera su prepuni plastike. Ona se razlaže, nađena je u telima riba i drugih vodenih životinja što znači da je i sami jedemo.

A sada je najnovije istraživanje pokazalo da plastiku i udišemo sa vazduhom.

Čestice mikro plastike putuju vazduhom, vodom, preko životinja i stižu čak i u najudaljenije krajeve planete.

“Pronašli smo puno zagađenja plastikom svuda gde smo tražili. Putuje u atmosferi i taloži se po celom svetu. To nije plastika koju smo koristili ove godine. To je ono što smo pre nekoliko decenija baicili tu, negde oko nas,” rekla je naučnica Jance Brahney sa Utah State University, prenosi sciencealert.com

Poslednje istraživanje je rađeno od 2017. do 2019. godine. Prikupljeno je 313 uzoraka mikroplastike u vazduhu iz 11 različitih država SAD.

Većina plastike 84% poticala je od prašine sa puteva. Oko 11% je bilo iz okeanskih i morskih voda i 5% od poljoprivrednog zemljišta.

Zaključuje se da zagađenje plastikom nije ograničeno samo na urbana područja gde živi veliki broj ljudi. Mikroplastične čestice pronalaze svoj put širom sveta, lete u vazduhu i stižu do svakog kutka planete.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime