Naučnici su pronašli najstarije kameno oruđe koje su koristili naši preci. Artefakti su otkriveni u Keniji i stari su oko 3.3 miliona godina. Što znači da smo alatke počeli da koristimo 700.000 godina ranije nego što se mislilo.

Pronađeno oruđe su oštri kameni listići koji su korišćeni za sečenje. Ukupno je otkriveno 130 komada na lokaciji Lomekwi 3 kod jezera Turkana, rekla je Sonia Harmand sa Univerziteta Stony Brook. Neki od njih su poprilično veliki, dok je najveći imao više od 13 kilograma.

Dugo se smatralo da je sposobnost pravljenja oruđa imao samo rod Homo. Ipak, najstariji fosilni ostaci naših predaka iz porodice Homo su stari samo 2.8 miliona godina što znači da su i naši preci još 500 miliona godina ranije pravili i koristili oruđa.

To znači i da su australopitekusi poput Lucy pravili kamena oruđa, dodaju naučnici.

"Mislim da su australopitekusi imali kognitivne sposobnosti da to urade iako njihove šake nisu bile toliko vešte. Ipak, verujem da su mogli da naprave oruđe od listova kamena", rekao je Nicholas Toth, paleontolog sa University of Indiana. photo: international rivers