Gradski život

Tuga: Roboti menjaju pčele

Pčele izumiru zbog pesticida i virusa

flickr: Pimthida
Tuga: Roboti menjaju pčele

Japanski naučnici razvijaju dronove koji će obavljati oprašivanje, vitalnu funkciju u ekosistemu koju danas imaju pčele, a ko je polako ali sigurno nestaju. Doktor Eijiro Miyako sa Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju eksperimentisao je sa jonskim tečnim gelom i otkrio da dronovi obloženi ovim gelom mogu da lete između cveća, prikupljaju polen i deponuju ga poput pčela.

Dronovi su veličine kolibrija, a opremljeni trakom životinjskog krzna, odnosno sitnih dlačica koje se nalaze i na telu pčela na koje se hvata polen. To krzno je obloženo gelom.

Gel ima dvostruku svrhu, jer služi za prikupljanje i deponovanje polena, ali i reaguje sa svetlosnim talasima i stvara tip kamuflaže, koja bi mogla da bude korisna u budućnosti. Ta kamuflaža bi mogla da zaštiti dronove dok lete u rojevima od predatora u divljini.

Opasnost za pčele danas predstavljaju pesticidi i virusi, a ideja o njihovoj mehaničkoj zameni nije nova. Na tome se radi već duže vreme, međutim, mnogi postavljaju pitanje da li će pčele-dronovi ikada postati stvarnost zbog brojnih prepreka koje naučnici moraju da prevaziđu.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.