Verovatno nikada niste čuli za ostrvo Severni Sentinel.

Ali priča je više nego zanimljiva.

Dakle, radi se o zaista lepom ostrvu površine 72 kvadratna kilometra. Okruženo je koralnim grebenima i prekriveno gustom prašumom. Sentinel se nalazi izolovan od glavne grupe Andamanskih ostrva u Bengalskom zalivu i pripada Indiji.

Ali samo pravno, pošto ostrvo ima poseban status autonomne regije sa zabranom pristupa bilo kome na bliže od pet kilometara.

Mora da se pitate zašto?

 Pa zato što tamo već 60.000 godina žive autohtoni stanovnici. Koji ne žele nova prijateljstva. Odnosno vrlo su agresivni.

A upravo zbog toga ostali su izolovana civilizacija, potpuno netaknuta modernim životom.

Smatra se da Sentinelaca ima samo 250, a na osnovu novijih fotografija i svedočanstava retkih koji su preživeli susret sa njima antropolozi pretpostavljaju da još uvek žive u kamenom dobu. Koriste vrlo jednostavan jezik i oružja poput luka i strela.

Sentilenci su otkriveni u 19. veku kada se jedan britanski brod nasukao u blizini, a članovi plemena su odmah pokazali šta misle o strancima. Ponovno su privukli pažnju javnosti 1974. godine kada su odmah po dolasku ekipe dokumentarista otkrili da ne cene filmsku umetnost pa su režisera počastili strelom. Svi pokušaji uspostavljanja komunikacije 80-ih i 90-ih godina su završili neuspehom.

Poslednji incident se dogodio 2006. godine kada su dva ribara platila glavom zbog ilegalnog ribolova u vodama oko ostrva.

Onda je Indijska vlada zaključila da je bilo dosta i da bi stanovnike Severnog Sentinela trebalo ostaviti na miru. Ostrvo je proglašeno za autonomnu regiju i zabranjen mu je prilazak.

To naravno ne menja činjenicu da naučnike, posebno antropologe, zaista zanima kako izgleda kultura ovog plemena.

Nažalost gusta prašuma sprečava satelite i dronove da snime šta se dešava na zemlji. Ipak, smatra se da je smanjena genetska raznolikost dodatno uticala na primitivnost Sentinelaca, zbog čega se pretpostavlja da nisu baš previše bistri.

I to je otprilike sve što znamo. A čini se da skoro nećemo ni saznati. I to je sasvim ok.