Gradski život

Trka preživljanja: Evo šta ste propustili!

Četvrta po redu u Srbiji, ove godine je održana u Krupnju

Trka preživljanja: Evo šta ste propustili!
Trka preživljanja: Evo šta ste propustili!

Izbor lokacije za IV po redu Trku Preživljavanja “pao” je na područje opštine Krupanj. Kao i proteklih godina  lokacija na kome će se trka održati bila je tajna do pet dana pred trku. Utisak je da je malo ko od učesnika očekivao baš ovaj deo Srbije.

Krupanj, mesto bogate tradicije i istorije još od vremena Rimljana. Za Srbe naročito značajan u prvom svetskom ratu kada se na prostoru Mačkovog kamena vodila jedna od velikih bitaka. Prva asocijacija i pogled na reljef karte okoline Krupnja govore da teren nije toliko strm i surov kao pojedini iz ranijih godina.  Međutim, kao i svaka avantura, i ova je imala svoje osobenosti i iznenađenja. Pokazalo se po kao ko zna koji put da – NE POSTOJI LAK TEREN.

Obilazak terena i pravljenje maršute, otkrili su nam sve lepote i specifičnosti ovog kraja. Izuzetno šumovit predeo za koji kažu da daje najbolju bukvu u Evropi, ispresecan potocima i jarugama glavne su karakterisitke Jagodnje I Boranje, planina na kojima se prostirala trka. Na sve strane šumski putevineucrtani na karti (često preko grebena i trigonometarskih tački), vlake za izvlačenje drva koje slute na put i samo se izgube bili su faktori teške orijentacije za one manje iskusne… Trudili smo se da takmičare držimo dalje od makadamskih puteva i sela(nažalost mahom napuštenih) tako da je izbor vodio kroz potoke i divljinu. Za razliku od orijentacije na terenu, hrana i voda su bili plus u celoj priči. Na svakom koraku mogli su se naći čisti potoci i izvori bez industrije i sela. Hrane je bilo dovoljno za one koji su je tražili. I pored velike suše bilo je tu svega: jabuka, kupina, grožđa, šljiva, oraha, krušaka, krompira …
 
Za učešće u ovogodišnjoj trci prijavio se rekordan broj ekipa i takmičara. U Opstanak kategoriji čak 45 timova i 108 takmičara, dok je u Avantura kategoriji prijavljeno 12 timova i 32 takmičara.

Staza je u ukupnoj dužini iznosila negde oko 74km u Opstanak i oko 35 u Avantura kategoriji.

Start trke i kamping mesto za sve koji su to želeli bio je na lokalitetu Zmajevac, 5km severozapadno od varošice. Omiljeno izletište Krupljana bilo je odličan poligon za šatore kojih je noć pred trku bilo preko 30.

STAZA

Kao i obično posle zajedničkog fotografisanja svih učesnika i organizacionog odbora trke, od 8:30 usledio je pretres takmičara. Timovi su nastupali po rednim brojevima prijave i jedan po jedan prolazili karantin zonu spremajući se za start. Nakon pretresa, dve ekipe su kažnjene sa 10 poena zbog zaboravljenih upaljača i GPS uređaja.

U 9:00 je startovala prva ekipa. Dobili su mape i činilo se lak zadatak:” Kuda plovi ovaj brod, a još svinjski?” … Rešenje ove zagonetke – Svinjski brod, bio je toponim koji je trebalo pronaći i dobiti uputstva od kontrolora za dalji tok staze.  Međutim, određeni broj ekipa je krivo shvatio  poruku što ih je omelo sa pravog puta i još na startu udaljilo od dalje borbe. Za one više uspešne i koncentrisane, staza je vodila preko Košutnje stope 939m(najviši vrh Jagodnje) i Crnačke šume do kontrole koja se nalazila u potoku Velike reke. Ovde  timove čeka iznenađenje u vidu specijalnog zadatka. Najbrži tim koji izađe na Mačkov kamen(923m) dobija 20 bodova, ostali proporcionalno manje prema ostvarenom vremenu. Visinska razlika i uspon od 400m za mnoge su bili nepremostiva prepreka. Na Mačkovom kamenu novo iznenađenje: otpevaj narodnu pesmu po svom izboru za dodatna 3 poena . Ovaj deo trke je bio zaista zabavan, iako iscrpljeni od prethodnog “brzinca” timovi pokazuju duh i talenat. Otkrićem novih pevačkih zvezda, Mačkov kamen prodakšn preti da ugrozi neprikosnovene “Dane estrade” u Donjim Ćukarićima.

Osokoljeni pesmom, timovi nastavljaju ka ušću Velike i Male reke. Ovde dobijaju zadatak da idu na sever preko trigonometra Opeci 565m -”Opeci pa reci deci…”, Smajinog brda 789m i Raskršća do Šarene bukve. Kontrolna tačka Šarena bukva, predstavljala je raskrsnicu  između dve kategorije. Ekipe iz Avanture su se odavde uputile ka Zmajevcu- cilju trke dok su velike dečake i devojčice iz Opstanka čekala nova iznenađenja.

Većina timova noć provodi na potezu između Mačkovog kamena i Šarene bukve. Za ovo doba godine noć je bila nezabeleženo topla, u 5h ujutru izmereno je 20 stepeni.

Od planinarskog doma na Šarenoj bukvi uputstva kontrolora vodila su u Borinsku reku, gde su na potezu između tačaka Ai B takmičari trebali da pronađu kontrolore za dalji nastavak. Nastavak kaže:” Izađi na Pravce 635m. Pošto nema trigonometra, fotografiši naslagana drva. Odavde ideš na LOM. Na  koti 526m slikaj kamen na kome pise latinicnim slovima LOM. Takođe na tom grebenu se nalaze ostaci kamenog temelja stražare. Sa Loma idite nizbrdo u Borinsku reku do izvora Kraljevac (ozidan sa spomen pločom). Fotografiši se i napij hladne vode(ne preteruj). Odatle idite na Sugreb(slikanje pored trigonometra), dalje na šumarsku kuću(iznad Bukovskog potoka), zatim na Lokve 467m. Na Lokvama fotografišite stubove koji nose sajlu. Put vas dalje vodi na Stražilo, slikajte se sa trigonometrom. Sledeća uputstva pronađite kod kontrolora u Bukovskom potoku između tačaka C i D. „ Ovaj deo staze pokazao se teškim za orijentaciju, naročito za ekipe koje su ovaj deo prelazile noću. Uspeh svake trke pored fizičke spremnosti, zavisi i od taktike. Pokazalo se da je i taktika specifična na različitom terenu. Ekipe koje su izabrale da put nastave noću podnele su žrtvu i uglavnom nisu završile trku.

Za one malobrojne koji su stigli do kontrole između C i D, uputstvo je vodilo ka Roguljskom potoku i novoj kontroli:” Slikajte se pored trigonometara: Rnjakovac 492m, Lipici 594m. Pravac na Zmajevac. Fotografišite se pored kazana sa gulašem i pasuljem.“Nakon 30 sati na terenu kroz cilj trke na Zmajevcu prva prolazi ekipa Ugi Modžo, nakon njih još 4 ekipe uspevaju da kompletiraju celu stazu.

Bodovanje ekipa realizovano je na samom kraju trke. Takmičari su foto aparatima, koji su na startu proveravani, dokumentovali pređenu stazu, paljenje vatre, prikupljenu hranu i bivak koji su u toku noći pravili. Najveći broj bodova nosio je najbolje napravljeni bivak. Sve ekipe koje su završile trku na cilju je čekao i  zadatak za dodatne poene –  paljenje vatre u ograničenom vremenu od 10 min.

Pobednici Trke 2012.

Karakteristika ovogodišnje Trke u odnosu na prethodne godine bila je nešto teža orijentacija na terenu, naročito u drugom delu staze i kategoriji Opstanak. Šumski teren ispresecan putevima i vlakama za izvlačenje drva, jaruge i hiljade potoka i njihovih pritoka bili su razlog povremenog gubljenja i najiskusnijih ekipa.

Ispostaviće se na kraju da je Krupanj kao lokacija opravdao sva očekivanja. Verujemo da će se mnogi od učesnika na ovaj teren rado vratiti da voze bicikl, šetaju ili jednostavno provedu kvalitetno vreme u prirodi, a ono što će organizacioni tim sigurno pamtiti jeste nesvakidašnje gostoprimstvo žitelja ovog malog grada.

Pobednici u kategoriji Opstanak:

1.    Ugi Modžo iz Beograda, u sastavu Igor Vuković i Nenad Mojsilović, 183 bodova

2.    Megacarevi  iz Beograda i Niša, u sastavu Bojan Dragutinović i Uroš Smiljanić, 150,80 bodova

3.    Uredski štakori u niskom startu, u sastavu Zlatan Kadragić, Tanja Stojanovski, Miljan Mimić 130, 38 bodova

Trku su još završile i sledeće ekipe:

4.    EST iz Beograda , u sastavu Marko Nikolić i Nikola Jović 128,23 bodova

5.    Vlaole Xtreeme iz Beograda, u sastavu Dejan Avramović i Aleksandar Damjanović 117,70 bodova

Pobednici u kategoriji Avantura:

1.    Hipnotisana gomila iz Kragujevca, u sastavu: Andreja Kostić, Blagojević Nemanja i Kostić Nikola 76,39 bodova

2.    K9 iz Beograda i Rume, u sastavu: Tadija Popović, Stefan Zdravković i Aleksandar Jovan 60,79 bodova

3.    Vojplan –Železničar iz  Novog Sada, u sastavu: Ankica Malinović, Dr Slobodan Lalić- Dele, Petar Panić- Pera i Zvonimir Kočiš- Zvonko 57.93 bodova

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

Gradski život

Više uGradski život

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019

Znamo kakvo nas vreme čeka i da li će biti snega

Domino Magazin 17.12.2018
Šta je Nostradamus prorekao za 2019 godinu?

Šta je Nostradamus prorekao za 2019 godinu?

Nije baš dobro

Domino Magazin 17.12.2018
Neviđene fotke Jupiterovog severnog pola

Neviđene fotke Jupiterovog severnog pola

Snimila je svemirska letelica Juno

Domino Magazin 17.12.2018
Kako su Amerikanci prećutali pronaženje Titanika

Kako su Amerikanci prećutali pronaženje Titanika

Tajno tražili nuklearne podmornice

Domino Magazin 17.12.2018
Nova Godina bez poklona

Nova Godina bez poklona

Zašto je to u stvari dobra ideja

Domino Magazin 16.12.2018
McDonald’s smanjuje antibiotike u mesu

McDonald’s smanjuje antibiotike u mesu

Ovo je odlična vest čak i ako ne jedete burgere

Domino Magazin 15.12.2018
Ovo je najbolja praznična destinacija u Evropi

Ovo je najbolja praznična destinacija u Evropi

Grad sa najboljim božićnim marketom u gradu

Domino Magazin 14.12.2018
Upozorenje: Pripremite se za dosta snega

Upozorenje: Pripremite se za dosta snega

Severe Weather Europe prognozira intenzivne padavine za vikend

Domino Magazin 14.12.2018
Vremenska prognoza za proleće 2019

Vremenska prognoza za proleće 2019

2019 bi mogla da bude najtoplija godina ikada, ukazuju prve vremenske prognoze

Domino Magazin 14.12.2018
Pre dva miliona godina desilo se nešto čudno na Zemlji

Pre dva miliona godina desilo se nešto čudno na Zemlji

Supernova dovela do masovnog izumiranja

Domino Magazin 14.12.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.