Pre tačno 25 godina, tačnije 4. juna 1989. godine desio se pokolj na Trgu Tjenanmen u Pekingu.

Oko 200.000 vojnika je napalo nenaoružane građane. Smatra se da je tog dana ubijeno između 500 i 2.500 ljudi dok je povređeno ok 7.000. Zvaničan broj nikada nije saopšten pošto su kineske vlasti i mediji potpuno ignorisali ceo događaj.

Sve je počelo nekih 40 dana ranije. Studenti su se okupili na protestu 15. aprila 1989. godine, kada je u Pekingu preminuo Hu Jaobang, generalni sekretar Komunističke partije Kine od 1981. do 1987.

Hu Jaobang se zalagao za reforme, ali radikalna struja komunističke vlasti ga je u tome sprečila.

Studentski protesti su počeli u gradu Bejdu a brzo se proširili i na Peking. Na trgu Tjenanmen demonstranti su napravili improvizovane šatore tražeći promene, demokratiju i reforme društva. Zapadni mediji izveštavali su da je u Peking pristizalo na desetine, a neki su čak govorili i o stotinama hiljada ljudi.

Studenti su zahtevali slobodu govora, slobodu štampe, više demokratije, kraj korupcije. Zahtevali su i sastanak sa premijerom, ali se on nikada nije dogodio.

 

 

A onda, 2. juna vojska je počela da se okuplja u gradu, da bi dan kasnije kineski premijer Li Peng objavio da će država preduzeti mere protiv studenata. Vlasti su ih nazvali kontrarevolucionarnim snagama.

A onda, 4. juna vojska je u pratnji tenkova ušla na trg, pucajući na narod. Hitnoj pomoći je bilo zabranjeno da pomaže povređenima. Najviše stradalih je bilo među mladima.

Tog dana je nastala i čuvena fotografija čoveka koji zaustavlja kolonu tenkova. Nikada nije otkriveno ko je i niti kako je završio. Neki smatraju da je uspeo da prebegne na Tajvan, dok su drugi sigurni da je odmah odveden u logor ili ubijen.
 
I danas, stanovnici Kine ne mogu da saznaju istinu o događajima na Trgu Tjenanmen iz 1989. godine. Kada u kineski Google recimo kucate Tiananmen prikazaće vam se samo turističke fotke. A probajte da kucate u naš Google isto to onda. Zapravo od juče Google i Gmail u Kini ne rade, a ceo Internet je poprilično usporen. Termini “Tiananmen”,”4. jun” i “35. maj” (koji se simbolično upotrebljava kao šifra za 4. jun) su potpuno cenzurisani.

I ove godine, vlasti su okupirale Peking i posebno Tjenanmen snagama bezbednosti. Na svakih 50 metara su policijska kola. Malobrojni disidenti i aktivisti za ljudska prava su privedeni. Zapadne zemlje traže da Kina revidira svoj zvaničan stav o događajima 1989. godine ali se to još uvek nije dogodilo. photo: stuart franklin, wikimedia

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime