Sveže objavljeni tajni dokumenti američke obaveštajne službe NSA otkrivaju kako su Staljin i Tito zamalo započeli Treći svetski rat.

Sve je počelo posle rezolucija Informbiroa i Titovog NE Staljinu. Vidite, problem je nastao kada je Jugoslavija samostalno formirala vladu, bez mešanja Sovjeta. Što je naljutilo Ruse, koji su Istočnu Evropu posmatrali kao deo svoje interesne zone. Tačnije, kao svoje kolonije.

Staljin je navodno toliko mrzeo Tita i Jugoslaviju da je bio spreman da rizikuje i novi svetski rat samo da bi ih uništio.

Evo kako istoričar John R. Schindler koji je analizirao tajne dokumente američkih agencija tumači sve: “Kao odgovor, Staljin je zahtevao vojnu intevenciju u Jugoslaviji. Kada su propale sabotaže i pučevi, ostalo je slanje Crvene armije. Detalji sovjetske vojske za uništenje titoizma o kojima je svoje sumnje imao NATO, potvrdio je Bela Kiraly, general mađarske vojske koji je prebegao na zapad posle revolucije u toj zemlji 1956. godine. Kiraly, koji je bio imenovan kao zapovednik mađarske invazije, svedočio je sovjetskom planiranju invazije i ogromnom gomilanju sovjetskog naoružanja i trupa u njegovoj zemlji. Kako se Kiraly priseća, sovjetski pukovnik je posetio njegovu kancelariju 1951. godine i opomenuo ga što ne uči vojsku ko im je neprijatelj. “Tvoji studenti moraju da znaju da imaju samo jedno bojno polje, teritoriju našeg neprijatelja, Jugoslavije.”

Tako je na Vidovdan 1948. godine objavljena je Rezolucija Informbiroa. Na sastanku u Bukureštu, po Staljinovom diktatu, istočnoevropske komunističke partije optužile su jugoslovenske komuniste i Tita da vode nacionalističku i antisovjetsku politiku, kao i da se priključuju zapadnim imperijalistima. Sovjeti su planirali da obore jugoslovensko rukovodstvo čime bi se omogućilo da Sovjetski Savez eksploatiše Jugoslaviju, baš kao i sve ostale istočnoevropske zemlje.

Sovjetski Savez je čak i pokrenuo masovnu propagandnu kampanju protiv Jugoslavije.

U Jugoslaviju i posebno Srbiju ubačeno je na stotine tajnih agenata, planirane su zavere i ubistva, ekonomska blokada i pretnje invazijom. Uz naše granice sovjetske trupe su imale preteće vojne vežbe. Ipak, Staljinov plan nije uspeo. I to dobrim dleom zato što su saveznici tada znali za ove planove pa su i sami počeli da gomilaju svoju vojsku i šalju pomoć Jugoslaviji.

Srećom, početkom pedesetih je počeo Korejski rat pa je Staljin pronašao novu klanicu da se zabavlja. A vaši roditelji su živeli u blagostanju sledećih 50 godina. Onda je sve otišlo u…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime