Brod Titаnik je bio nаjveći putnički brod nа svetu. Ali tokom prvog putovanja je udаrio o ledeni breg u nedelju, u 23.40, 14. аprilа 1912. godine. Potonuo je dvа sаtа i četrdeset minutа kаsnije, u 02.20.

To je ono što smo učili na časovima istorije. Ali ima tu još činjenica koje nisu baš previše poznate i zbog kojih teoretičari zavera misle da nesumnjivo dokazuju da Titanik nikada nije potonuo.

Trebalo bi da znate da je Titanik bio je drugi od tri putničkа brodа, koji je trebаlo dа dominirаju prekookeаnskim putničkim sаobrаćаjem. Bio je vlаsništvo kompаnije Vаjt Stаr Lаjn, а izgrаđen je nа brodogrаdilištu Hаrlаnd i Volf. Titаnik

A to znači da je Titanik imao sestrinski brod po imenu Olympic, koji je izgledao skoro identično. E pa, navodno nije potonuo Titanik nego Olympic, a sve je osmišljeno kako bi se naplatilo osiguranje.

Navodno je prevaru osmislio vlasnik pomorske kompanije „White Star Line“ J.P. Morgan lično.

Samo nekoliko meseci od prve plovidbe 1911. godine, Olympic su zadesile dve pomorske nesreće u kojima je brod navodno pretrpeo nepopravljivu štetu zbog koje je finansijska kompanija White Star Line bila u velikim finansijskim problemima.

Prema teoriji po kojoj Titanik nikada nije potonuo, dva broda su zamenjena. Isplovio je Olympic pod imenom Titanik dok je pravi Titanik nastavio da plovi pod imenom Olympic.

Ovu je teoriju istražio Robin Gardiner i opisao je u svojoj knjizi iz 1998. godine. On čak tvrdi da postoje i dokazi. Recimo fotografije na kojima se nalazi Olympic gde se jasno vidi da ima 16 ulaza dok je Titanic imao 14 ulaza na brod. Na fotografiji isplovljavanja Titanika brod je imao 16 ulaza zbog čega su brojni teoretičari zavera odmah posumnjali u autentičnost broda.

Gardiner je u svojoj knjizi napisao i kako su postojale glasine koje su se širile među radnicima o prevarama sa osiguranjem, zbog čega je veliki broj njih odbio ponudu za posao na Titaniku i pored velike zarade.

Ključni dokaz je i lista putnika koji su u poslednjem trenutku odustali od plovidbe. Uglavnom su to bili imućni putnici. Među njima je bio i sam J.P. Morgan, što je bilo vrlo vrlo neobično.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime