Kompanija McAfee specijalizovana za bezbednost komunikacija tvrdi da bi u bliskoj budućnosti kibernetički napadi mogli ciljati elektronske uređaje implantirane u ljudska tela.

Zbog loše sigurnosti umreženog softvera za medicinske uređaje moguće je da elektrostimulatori srca, pejsmejkeri, budu pretvoreni u daljinski upravljano oružje, upozorava McAfee.

Još opasniji od takvih ciljanih napada mogli bi da budu virusi. Teorijski, virus bi se mogao širiti mrežom i pogoditi svakoga ko ima ugrađeni uređaj. Odnosno ubiti sve kojima pejsmekeri pomažu.

Informatički stručnjak, inače dijabetičar, Jay Radcliffe je već dokazao kako je preko WiFi mreže relativno jednostavno moguće poslati naredbu pumpi za insulin koja bi promenila količinu leka.

McAfee upozorava da bi teroristi vrlo lako mogli da naprave masovno ubistvo tako što bi uređajima na srcu poslali signal da aktiviraju smrtonosne elektrošokove.

Druga opasnost preti iz poplave privatnih podataka iz istih medicinskih uređaja, upozorava Raj Samani iz McAfeeja. photo: bark

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime