Tajna arktička vojna baza otkrila je tragove koji ukazuju da je svet u opasnosti.

Naučnici su analizirali uzorke uzete šezdesetih godina prošlog veka iz baze koju je pod grenlandskim ledom izgradila američka vojska u vreme hladnog rata.

Posle analize ovog leda naučnici su zabrinuti jer se grenlandski ledeni pokrivač topi i to brzo. Nivo mora bi mogao da poraste za 20 stopa širom sveta. Dakle, taj pokrivač bi se mogao otopiti brže nego što se ranije mislilo.

Ako bi se ledeni pokrivač otopio mnogi najveći svetski gradovi mogli bi da završe pod vodom.

Globalne temperature se povećaju mnogo brže nego ikada u ljudskoj istoriji i naučnici su veoma zabrinuti, piše forbes.com.

Inače, ova tajna baza izgrađena u vreme hlanog rata, imala je tunele dugačke 2000 milja u kojima bi moglo da bude sakriveno 600 nuklearnih raketa u neposrednoj blizini Sovjetskog Saveza. Kompleks je imao i 200 stanovnika, bioskop, nuklearni rekator. Projekat je nazvan IceWorm. A pola veka kasnije izvađen led još šezdesetih godina nađen je u zamrzivaču u Danskoj.

“Skakali smo gore dole u laboratoriji kad se to dogodilo. Eureka! Bio je to trenutak za koji sam nekada mislio da su naučne bajke, ali nama se dogodilo. To je najuzbudljiviji dan nauke koji sam doživeo,” rekao je Andrew Christ, Gund Postdoctoral Fellow at The University of Vermont za Forbes.

Pomoću najsavremenijih naučnih metoda tokom analize nađenog ledenog pokrivača, pored ostalog je utvrđeno da je u nekom trenutku u poslednjih milion godina Grenland bio zelen, sa mahovinom, lišajevima a možda i sa smrekom i jelama. Zatim je sve zaleđeno. A danas otopljavanje grenladskog leda preti mnogim gradovima, koji mogu ostati pod vodom, New York, Miami, Dhaka i drugi.

Ali još uvek se može sprečiti ovaj najgori scenario, upozoravaju naučnici.

Ako se hitno počne sa smanjenjem emisije CO2 može se sprečiti porast nivoa mora zbog topljenja Grenlanda, poruka je naučnika čovečanstvu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime