Dakle, brak. Najzad ste se odlučili za taj korak, posle višegodišnjeg razvlačenja i mrcvarenja, kad odjednom – to baš i ne deluje tako prijatno i lepo kao kad ste izgovarali "da" pred matičarkom, koja vas je požurivala jer ima tezgu na Adi Ciganliji. Problem postoji, ali važno je uroniti u njegovo rešavanje, a sasvim je izvesno da niste jedini na svetu koji se suočava sa ovakvom situacijom. Šta je činiti?

 

Prema skorašnjem istraživanju Univerziteta Harvard, ključna stvar za srećniji brak je postojanje empatije kod oba partnera. Sposobnost da se precizno prepoznaju partnerove emocije, ali i verovanje da partner pokušava da razume vaše, veoma je povezano sa osećajem zadovoljstva u vezi.

 

Džuli Henks, psihoterapeut sa više od 20 godina iskustva (ubrojite u ovo iskustvo i 23-godišnji brak) tvrdi da su žene zadovoljnije svojom vezom ako muškarac pravilno prepozna i ponudi saosećanje sa njihovim negativnim emocijama; muškarci su, pak, zadovoljniji ako uspeju da pročitaju ženine pozitivne emocije. Međutim, sve je ovo pomalo u vazduhu: osnovni zaključak istraživanja je da se trud, a ne preciznost, pozitivno vrednuje i ima odlučujući povoljni efekat na jednu vezu.

 

Dakle, ako imate stresnu situaciju u braku, ili naprosto želite da poboljšate vezu, evo šta savetuje Džuli, kao jedna od istraživača na harvardskom projektu – kako da poboljšate svoje empatičke sposobnosti:

 

1. Slušajte emocionalne poruke.

Emocionalne poruke nisu identične rečima koje vaš partner izgovara. Na primer, jedan od partnera može da vas kritikuje zbog toga što ne provodite dovoljno vremena zajedno, ali emocionalna poruka koja leži ispod toga glasi ‘nedostaješ mi i bojim se da ti više nisam dovoljno vredan/vredna’.

 

2. Obuzdajte sopstvena osećanja.

Kada vas partner kritikuje, najlakše je da se reaguje impulsivno, odbrambeno i grubo. Mnogo je bolje, međutim, da pokušate da naučite da pre reagovanja duboko udahnete i malo "spustite loptu". Smanjivanjem sopstvenog negativnog reagovanja moći ćete da čujete emociju koja leži ispod kritike.

 

3. Uvek razmišljajte o pozadini svega.

Naravno, možete razmišljati o partnerovoj pozadini u nekim seksi gaćama, i to je skroz ok. Ali, ono o čemu je ovde reč je da pokušate da se stavite u kožu svog partnera – to je suština empatije. Prema tome, pre nego što krenete sa samozadovoljnom tiradom onoga ko je večito u pravu – "O čemu pričaš, juče smo bili u bioskopu, prekjuče smo išli u šetnju, kako to misliš ne provodimo dovoljno vremena zajedno?" – probajte drugačiji pristup. Na primer, prepoznavanjem partnerovih stvarnih emocija: "Vidim da ti zaista nedostajem, i da želiš da provodimo više vremena zajedno". Čak i ako ste pogrešno protumačili poruku, sam trud koji ste uložili u razumevanje partnerovih osećanja će se višestruko isplatiti.

 

A kad vam sve ovo dosadi, krenite jednostavno kod bračnog savetnika i naučite da sami prepoznate i prenesete svoju pravu emociju, umesto da neko stalno tumači ono što govorite. Bah.