Izgleda da je otkrivena tajna prave sreće. I ne, ne znači da bi trebalo da budete stalno srećni kao što možda intuitivno predosećate.

Vidite u poslednje, tačnije u poslednjih dvadesetak godina pokret pozitivne psihologije i samopomoći je pomalo kriv za iskrivljenu sliku o sreći. Kada tome dodate motivacione poruke sa društvenih mreža i lažne prizore koje vidite na tuđim nalozima svi smo postavili pomalo previsoka očekivanja.

Sada, svi želimo da budemo stalno srećni.

A kada shvatimo da to nije slučaj, desiće se da – budemo nesrećni.

Trebalo bi da znate da postoje dva puta do sreće: hedonistički i eudaimonijski. Prvi podrazumeva da stalno zadovoljavate vaše žele i porive. I to zaista donosi osećanje sreće. Ali je ono kraktotrajno.

Nausprot tome, drugi pristup ukazuje da živite autentičan život u cilju nekog višeg smisla. Ovaj pristup može da donese dubok i dugoročan osećaj smisla života. Pa samim tim i sreće.

A sada je novo istraživanje otkrilo i da je psihološka fleksibilnost tajna sreće i blagostanja. Šta to znači sigurno se pitate?

Pa, recimo da budete u stanju da tolerišete periode ne baš sjajne za vašu psihu i osećaj sreće. Dakle, ne bi trebalo da očajavate kada situacija nije sjajna i kada se ne osećate divno.

Ako takve periode pregurate relativno jednostavno, to je prečica ka ukupno višem osećanju zadovoljtva pa i svrsishodnosti.

Takođe, psiholozi kažu da cilj uopšte ne bi trebalo da vam bude da se osećate srećno već da vodite srećan život ostvarujući ciljeve prateći određene vrednosti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime