Izgleda da je otkrivena tajna prave sreće. I ne, ne znači da bi trebalo da budete stalno srećni kao što možda intuitivno predosećate.

Vidite u poslednje, tačnije u poslednjih dvadesetak godina pokret pozitivne psihologije i samopomoći je pomalo kriv za iskrivljenu sliku o sreći. Kada tome dodate motivacione poruke sa društvenih mreža i lažne prizore koje vidite na tuđim nalozima svi smo postavili pomalo previsoka očekivanja.

Sada, svi želimo da budemo stalno srećni.

A kada shvatimo da to nije slučaj, desiće se da – budemo nesrećni.

Trebalo bi da znate da postoje dva puta do sreće: hedonistički i eudaimonijski. Prvi podrazumeva da stalno zadovoljavate vaše žele i porive. I to zaista donosi osećanje sreće. Ali je ono kraktotrajno.

Nausprot tome, drugi pristup ukazuje da živite autentičan život u cilju nekog višeg smisla. Ovaj pristup može da donese dubok i dugoročan osećaj smisla života. Pa samim tim i sreće.

A sada je novo istraživanje otkrilo i da je psihološka fleksibilnost tajna sreće i blagostanja. Šta to znači sigurno se pitate?

Pa, recimo da budete u stanju da tolerišete periode ne baš sjajne za vašu psihu i osećaj sreće. Dakle, ne bi trebalo da očajavate kada situacija nije sjajna i kada se ne osećate divno.

Ako takve periode pregurate relativno jednostavno, to je prečica ka ukupno višem osećanju zadovoljtva pa i svrsishodnosti.

Takođe, psiholozi kažu da cilj uopšte ne bi trebalo da vam bude da se osećate srećno već da vodite srećan život ostvarujući ciljeve prateći određene vrednosti.