Tajanstveni monolit u pustinji Juta je – nestao. Misteriozno kao što se i pojavio sada je nestao. Neki misle da su ga doneli vanzemaljci a drugi tipuju na umetničku instalaciju. Jedno je sigurno, zagolicao je maštu svih.

Vest je objavljena pre nekoliko dana kada su ga kraj crvenih stena primetili lokalni zvaničnici dok su iz helikoptera brojali ovce.

Ljubitelji istraživanja su samoinicijativno pronašli lokaciju jer zvaničnici nisu hteli da je objave da se ljudi ne bi izgubili u pustinji. A onda su se na monolitu i slikali.

To je bilo u sredu a u u petak je Biro za upravljanjem zemljišta Jute objavio da je monolit nestao. Tek tako je nestao a ko zna ko ga je to instalirao a onda i uklonio.

Znatiželjni su odmah pohrlili da vide šta se to dešava. I pronašli na pesku nagomilano kamenje i trouglasti vrh povrh tih stena. A monolita nema.

Na društvenim mrežama bilo je svakakvih ideja o monolitu. Najviše njih je istaklo da veoma podseća na onaj u Kjubrikovom filmu “2001: Odiseja u svemiru.”

U međuvremenu je konstatovano da je pre ovih zvaničnih objava o monolitu Google Earth zabeležio monolit još 2015. godine.

Pojedini zvaničnici rekli su da je struktura postojala još pre pedesetak godina. Ali se zapravo ne zna od kada je monolit na tom mestu.

Neki kažu da je sličan bio i u Sijetlu.

A mnogi su našli sličnost sa avangardnim skulpturama piramida, kocki, glatkih ploča John McCracken koji je živeo u obližnjem Novom Meksiku. On je umro 2011. godine.

Inače, u Juti su se pojavljivale već neobične instalacije prethodnih decenija. Izgleda da je ova pusta zemlja inspirisala brojne umetnike da osmisle raznovrsne instalacije.

Monolit ostaje tajna a nagađanja ne prestaju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime