Zamislite da vam neko pokloni 500 evra onako bez razloga. I svima koje poznajete. E pa sve je izglednije da će se to i dogoditi i to za sve građane Evropske Unije.

Evropski čelnici centralnih banaka ozbiljno razmišljaju o takozvanom “bacanju novca iz helikoptera” kao planu za spas posrnulih ekonomija u Evropi.

Mnoge zemlje Evrope se trenutno suočavaju sa deflacijom, pojavom suprotnom od inflacije. Što znači da cene padaju, ali i obim posla zbog čega padaju i plate i potrošnja. Deflacija je, baš kao i inflacija, negativna pojava i utiče razorno na ekonomiju.

A jedno od rešenja za problem deflacije je “novac iz helikoptera”, koncept koji je prvi ponudio ekonomista Milton Fridman 1969. godine. Po njemu je rešenje da se poveća ponuda novca. A najpošteniji način da se to uradi je da se svima da po recimo 500 evra.

Ideju je pre dva dana ponovno pokrenuo lord Ader Tarner, bivši šef britanskog Zavoda za finansijske usluge, a guverner Evropske centralne banke Mario Dragi je i sam rekao da je to “zanimljiv koncept”.

Ali Srbija eto nije u EU, čisto da vas podsetimo…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime