Sveti Trifun je hrišćanski svetitelj koji se proslavlja 14. februara 2024. godine po novom Gregorijanskom odnosno 1. februara po starom Julijanskom pravoslavnom kalendaru po kome Srpska pravoslavna crkva i danas meri vreme.

Svetog Valentina Rimokatolička crkva koja vreme računa prema Gregorijanskom kalendaru ovog hrišćanskog svetitelja proslavlja istog dana. Pravoslavna crkva će se Svetog Valentina setiti i proslaviti 19. jula po novom odnosno 6. jula po starom kalendaru.

Sveti Trifun 2024

Sveti mučenik Trifun rođen je u Frigiji i još kao mali čuvao je guske. Imao je poseban dar da pomaže ljudima, da ih isceljuje od raznih bolesti. Veoma je voleo i biljke i životinje znajući leka i za njihove bolesti. Iako vrlo mlad nosio je u svom srcu ljubav prema Gospodu, prema ljudima i celokupnoj prirodi.

Tako je pomogao i ćerki cara Gordija koja je imala psihičke probleme. Iz Rima gde je iscelio Gordijanu vratio se u svoje selo i nastavio da čuva guske i moli se Bogu. Ali kada na presto dođe car Dekije, protivnik hrišćanstva mladog Trifuna zarobi ali se ovaj i pored svih mučenja ne odreče Hrista. Tako bi posečen mačem 250 godine.

Sveti Trifun se slavi kao zaštitnik ljubavi, jer je bespogovorno verovao i voleo Boga, slavi se i kao zaštitnik vinogradara, proslavljaju ga i mnoge zanatlije. Vernici će na taj dan otići u crkvu koja je njemu posvećena na Liturgiju. U crkvu će poneti hleb koji su umesili da ga sveštenik blagoslovi kao i žito i vino. A kada dođu gosti reći će se molitva posvećena Gospodu i Svetom Trifunu. Trpeza će biti svečana ali kao što se često napominje, ne treba preterivati u gošćenju već biti skroman i nahraniti i one koji nemaju.

Sveti Valentin 2024

Sveti Valentin živeo je takođe u trećem veku i kao i Sveti Trifun bio je obdaren isceliteljskim darovima i silnom verom u Gospoda Isusa Hrista. Mnogi su se krstili videći njegovu veru a kada to učini i sin eparha rimskog Avundije ovaj uhvati Valentina tražeči da se odrekne Hrista. Beše mučen ali ne pristade te ga pogubiše 273. godine.

Dan zaljubljenih 2024

Ima nekoliko teorija od kada se 14. februar slavi kao Dan zaljubljenih ili Valentinovo. Neki smatraju da potiče iz vremena Antičke Grčke i Rima.

U Grčkoj se obeležavala svetost braka Here i Zevsa. A u Rimu se slavila boginja Juno zaštitnica braka. Crkva je blagonaklono gledala na ove praznike kako bi hristijanizovala paganske praznike plodnosti.

Kako god zaključili jedno je sigurno, trgovci su odlično komercijallizovali ovaj praznik pa se već sada nude raznovrsni pokloni, naručuje cveće kako bi se Valentinovo ili Dan zaljubljenih proslavio. I svi će biti zadovoljni. Oni koji dobiju poklon, trgovci koji su zaradili, mnogi će biti srećni jer eto prilike za slavlje. Uostalom, pa i to je nešto.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime