Svemirsko đubre koje kruži oko naše planete možda vam može pasti na glavu. Prema stručnjacima postoji poprilična opasnost da će u narednim godinama deo svemirskog đubreta pasti na nekog i ubiti ga.

Svemirski otpad ostaje tamo negde gore kao deo svemirskih istraživanja a delovi svemirskog otpada koji mogu biti prilično veliki kruže oko naše planete. Neki delovi će sagoreti u atmosferi ali mnogi neće.

Tako recimo istrošeni raketni pojačivači koji su prilično veliki uvek padnu nazad na zemlju a dobar deo otpada padne u okeane.

Dešavalo se prethodnih godina da su ljudi nailazili na delove iz svemira koji su padali na zemlju.

Problem svemirskog đubreta postaje sve aktuelniji sa povećanjem akcija u svemiru. Nekontrolisani ponovni ulazak svemirskih objekata tek će biti aktuelan narednih godina, zato se mora regulisati.

Prema najnovijim istraživanjima otpad iz svemira uglavnom pada u zemlje ispod ekvatora. Najčešće pada u zemlje Latinske Amerike, Afrike, Azije, Okeanije. Zapravo u one zemlje koje nisu lansirale svemirske letilice.

Istraživači insisitraju da kompanije koje šalju rakete u svemir moraju da koriste savremenu tehnologije kako bi delovi ovih tela kontrolisano pali na zemlju, bez posledica.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime