Vodeći ekonomisti predlažu da Centralna evropska banka počne da poklanja novac građanima. 
 
Prema pisanju Spiegela u Evropi vlada panika zbog promašene monetarne politike. Inflacija je tek nešto malo iznad nule a stručnjaci misle da je deflacijski scenario poput onog u vreme velike depresije u SAD. U svemu tome Centralna evropska banka, koja bi trebalo da vodi računa o stabilnosti cena i evra, izgubila je kontrolu.
 
Centralna evropska banka je komcercijalnim podružncama nudila novac uz niske ili nikakve kamate i kupovala riskantne vrednosne papire nadajući se da će banke zauzvrat povoljnije kreditirati potrošače i preduzetnike. Ali problem je u tome što je veliki broj privreda u dugovima pa se teško odlučuju na uzimanje novih kretida.  
 
Dakle, komercijalne banke su zbog svoje gramzivosti, smatraju stručnjaci, zakazale i pokazale se kao najslabija karika u sistemu. Trebalo je da posluže kao glavni distributer novca u realnu ekonomiju. Ali nisu.
 
Zato bi bilo jednostavnije da se novac Centralne evropske banke umesto bankama razdeli diretkno ljudima. 
 
Prema rečima predsednika Centralne evropske banke Maria Draghija ova banka je spremna da u evrozonu ubrizga bilion evra. To znači da bi svaki građanin unutar zone dobio poklon ček od 3000 evra. 
 
Pojedini stručnjaci smatraju da to nije dovoljno i da bi građani trebalo da dobiju između 5000 i 10 000 evra. 
 
Većina se slaže da bi poklon bio dovoljan da evrozonu trgne iz očaja.
 
Slikovito rečeno, novac iz helikoptera bi za Centralnu bnaku bio jeftiniji od tekućih programa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime