Od 4. do 14. oktobra 2010. godine u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad biće otvorena izložba ilustracija i karikatura pod nazivom “Facing the Climate”. Pet švedskih karikaturista, Magnus Bard, Riber Hansson, Helena Lindholm, Love Antell i Karin Sunvisson koji svoje crtane komentare publikuju u švedskim ali i međunarodnim dnevnim novinama predstaviće se u okviru ovog projekta. Pored njih predstaviće se i pet aktuelnih ilustratora iz regiona: Nina Hadžić, Igor Hofbauer, Mihajlo Dimitrievski-TheMico, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf i Darko Drljević, koji takođe svoje radove uspešno objavljuju u knjigama kao i dnevnim i nedeljnim magazinima.

Tema izložbe su klimatske promene a autori su dali svoje komentare vezane za ovaj problem.

U saradnji sa konferencijom o klimi koja je 2009. godine održana u Kopenhagenu, grupa 25 karikaturista iz nordijskih zemalja je prikazala zabavna ali i zabrinjavajuća razmišljanja o klimatskim promenama. U nameri da ilustruje aktivno učešće Švedske u ovoj oblasti, Švedski institut je pripremio digitalnu izložbu pod nazivom “Suočavanje sa klimom”. Izložba je deo intenzivnih napora Švedskog instituta na promovisanju održivog razvoja, pod imenom “Suočavanje sa budućnošću – održivost na švedski način”.

Izložbu koja se radi u saradnji sa Švedskim Institutom i Ambasadom Švedske u Beogradu, prati i serija dokumentarnih filmova koji takođe obradjuju temu klimatskih promena.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime