Ako ste mislili da je sunce najjače u julu i avgustu kada je najtoplije – pogrešili ste. Sunce je najjače upravo sada. I biće ubedljivo najgore za dva dana kada je letnja dugodnevnica i u periodu neposredno posle toga.

Sunce se ovih dana nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad severnom hemisferom – i upravo tada je najjače UV zračenje, pošto zraci padaju pod najmanjim uglom.

A kako će u sledećih desetak dana biti toplo i bez oblaka može da bude dovoljno i samo 10 minuta na suncu da izgorite. Posebno su ugrožena deca i osobe svetlog tena. Jedna od zabluda je da možete da izgorite samo na moru i samo u jeku leta. Sunce je pravo krajem juna i počekom jula najjače i vrlo lako možete da izgorite.

Najpametnije je zato potpuno izbegavati boravak na suncu između 11 i 17 sati i obavezno koristiti kreme sa visokim faktorom zaštite.

Trebalo bi da znate i šta znače SPF faktori zaštite i koliko možete da ostanete na suncu sa određenim kremama.

Dakle, pravilo glasi da zaštitni faktor znači koliko možete da ostanete na suncu pre nego što ćete izgoreti. Na primer, ukoliko bez kreme možete da ostanete na suncu 10 minuta a da ne izgorite, krema sa zaštitom od SPF 15 bi trebalo da vam pruži 15 puta duže vreme na suncu. Dakle, mogli biste da ostanete 150 minuta na suncu i nećete izgoreti.

Ali, to nije baš tako. Odnosno jeste, ali samo u teoriji.

Problem je što skoro sigurno ne nanosite dovoljnu količinu kreme. Zaštitni faktor je testiran uz preporučenih 2 miligrama po kvadratnom inču. Što znači da bi trebalo da koristite oko male čašice za žestoko piće za svaki deo tela, recimo lice ili ruke ili leđa, A toliko jednostavno niko ne stavlja.

Uz uobičajenu količinu kreme naučnici su otkrili koji faktor zapravo dobijate.

Tako SPF 15 pruža samo faktor 2, 30 je 2.3, 50 – 2.6, a 100 samo faktor 3.2. Odnosno, ukoliko mažete kremu faktora SPF 100 – 3.2 puta duže možete da ostanete na suncu pre nego što ćete izgoreti.

Naučite i pravilo dva prsta koje vam pomaže da nanesete ispravno kremu za sunce. Nalazi se na ovom linku.