Egipatski milioner Naguib Sawiris je nedavno predložio da otkupi jedno ostrvo u Grčkoj kako bi tamo napravio novu državu za izbeglice sa Bliskog Istoka.

Možda vam ova ideja zvuči čudno, ali to nije prvi put da ljudi smišljaju radikalna rešenja za velike probleme.

Sredinom 20. veka nekoliko zemalja pa čak i Ujedinjene nacije su razmatrale poprilično neverovatan predlog. Pravljenje super kontinetna koji bi spojio Evropu i Afriku. Zvao bi se Atlantropa i nastao bi isušivanjem Sredozemnog mora.

Na ideju je došao nemački arhitekta Herman Sörgel koji je od 1928. pa sve do svoje smrti 1952. godine pokušavao da ubedi ljude kako je ovo jedino rešenje za dugotrajan mir.

 

Strašna iskustva dva svetska rata, ekonomske krize i uspon Nacizma su ga samo uverili da je proširenje naseljive zemlje jedini način da se izbegnu dalji sukobi nastali zbog prenaseljenosti i nedostatka resursa.

Njegov plan je podrazumevao postavljanje brana na GIbraltaru i Dardanelima. Onda bi se spustio nivo Sredozemnog mora čime bi se Evropa i Afrika spojile.

Dobili bismo 660.200 kvadratnih kilometara zemlje viška, što je više od teritorije Francuske.

Sörgel je smatrao da će ogromni resursi Afrike tako biti lakše dostupni Evropi, dok bi nova zemlja pružila dom milionima smanjujući demografski pritisak na našem kontinentu.

Iz današnje perspektive sve zvuči zaista neverovatno, ali trebalo bi da znate da se u to vreme predlog ozbiljno razmatrao na najvišem nivou. Čak su i Ujedinjene nacije u nekom trenutku smatrale da to možda i nije loša ideja.

Ono što je Atlantropu učinilo tako privlačnom je činjenica da bi svetski mir i prosperitet mogli da se postignu ne diplomatijom i politikom, koje ionako nisu uspele u tome, već tehnologijom.

Uz to bi ogromne hidrocentrale koje bi pregrađivale Mediteran obezbeđivale dovoljno struje za ceo kontinent, što je zaista delovalo privlačno.

Herman Sörgel je izračunao da bi sve zemlje Evrope morale da izdvoje toliko resursa da bi se ideja realizovala da nikome ne bi bilo do ratova. Uz ne bi ni imali para ni ljudstva za ratovanje pošto bi sve potrošili na isušivanje Sredozemlja.

A pošto se Evropa ponovo cepa, dižu se zidovi i žice, zatvaraju granice, možda je vreme za nova radikalna rešenja. Recimo Atlantropu?