Studiranje u Sloveniji za srpske državljane je besplatno i evo ga kompletan vodič koji će vam olakšati ceo proces. Bilateralni sporazum koji je potpisan između Slovenije, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske pruža mogućnost besplatnog školovanja u nama bliskoj državi Evropske unije.

Kako upisati fakultet u Sloveniji?

U Sloveniji možete upisati kako osnovne (Bečelor 3 godine) studije, tako i master studije (2 godine). Pored toga što su studije besplatne, za upis na većinu fakulteta nije potrebno polagati prijemni ispit, već se gledaju bodovi koje ste ostvarili tokom školovanja u srednjoj školi. U zavisnosti od fakulteta i smera za koji se odlučite, studije možete pohađati na engleskom ili slovenačkom jeziku. Sa svim otvorenim mogućnostima koje ova država nudi u vezi sa školovanjem, ova destinacija je veoma popularna među studentima iz bivše Jugoslavije, pa je tako većina profesora veoma predusretljiva i dopušta u prvim godinama studija studentima, ukoliko se odluče na studiranje na slovenačkom jeziku, da ispite polažu i na srpskom, hrvatskom, engleskom, pa čak i na italijanskom jeziku. Naravno, da sve bude još bolje, Slovenija je napravila program “Leto Plus” za sve inostrane studente koji upisuju prvi put prvu godinu studija u Sloveniji i žele da nauče slovenački jezik potpuno besplatno. Važno je napomenuti da je potražnja velika, pa ukoliko se odlučite na ovaj potez, prijavu obavite odmah nakon što saznate da ste primljeni na fakultet.

Studiranje u Sloveniji

Studenti koji dolaze iz Srbije i država iz bivše Jugoslavije imaju jednaka prava kao i svi ostali studenti i tako ostvaruju brojne benefite. Studenti slovenačkih univerziteta imaju pravo na razne popuste. Svakog meseca studenti dobijaju određeni broj bonova za hranu koje mogu da iskoriste u restoranima i dobiju bogat obrok za 3 do 4 evra. Obrok, u zavisnosti od restorana, uglavnom uključuje supu, salatu, glavno jelo i jabuku ili kolač. Takođe, studenti imaju popust na javni prevoz, muzeje i biblioteke, teretane, bazene, bioskope… Svaki student može učestvovati u programu Erasmus+. Erasmus+ je program koji omogućava studentima da jedan semestar završe na drugom fakultetu u EU i time steknu dodatno iskustvo. Studenti koji se odluče za ovaj program dobijaju novčanu naknadu koja uglavnom pokriva troškove stanovanja u EU državi za koju se odluče.

Velika prednost je i mogućnost obavljanja prakse i staža u velikim evropskim kompanijama već od prve godine studija. Više puta godišnje fakulteti organizuju male sajmove zapošljavanja gde dovode vodeće firme.

Ono što je važno napomenuti jeste da su neka pravila vezana za studije malo drugačija nego u Srbiji. Svaki student može da polaže besplatno ispit prva tri puta, naredna dva puta mora da plati taksu od oko 200 evra po ispitu, a ukoliko student ne uspe da položi ispit iz petog puta, gubi status studenta te tako gubi pravo na besplatne studije. Bečelor studije traju 3 godine (izuzev medicine koja traje 5 godina, isto kao i kod nas), a master studije traju 2 godine.

Slovenija je poznata po visokom kvalitetu obrazovanja pa je diploma stečena na slovenačkim univerzitetima priznata svuda u svetu. Prednost za studente koji dolaze iz okoline je ta što su slovenačka kultura, kuhinja i jezik dosta slični našima, zbog čega je adaptacija mnogo lakša. Velika prednost je što veliki broj stanovništva govori srpsko-hrvatski jezik, pa se tako stiče utisak kao da ste kod kuće.

Slovenačka viza za studente iz Srbije

Za studiranje u Sloveniji potrebna vam je studentska viza. Proces dobijanja vize nije komplikovan za državljanje Srbije.

Potrebna dokumentacija za vizu je sledeća: potvrda sa fakulteta da ste primljeni na studije, međunarodno zdravstveno osiguranje (za studente do 26 godina međunarodno zdravstveno osiguranje je besplatno), potvrda o nekažnjavanju sa apostoli pečatom, platni izvod roditelja za prethodnih 6 meseci, izjava roditelja da će izdržavati dete, dve fotografije, kopija pasoša. Za osobe koje se samofinansiraju potrebno je da se pokaže izveštaj iz banke o stanju na računu (mesečno najmanje 450 evra za godinu dana), izvodi iz banke u proteklih 6 meseci.

autor: Marko Trkulja