Naučnici misle da su najzad shvatili kako to stres utiče na vas.

Primitivni deo mozga, koji se zove hipotalamus, odgovoran je za reagovanje na različite opasnosti, tako što daje signale za ispuštanje adrenalina u krvotok. Ovaj hormon vam ubrzava otkucaje srca, ubrzava disanje i sprema za borbu bežanje ili druge problematične situacije.

Naučnici kažu da stres može da ima i veliki uticaj na prefrontalni korteks ili moždanu koru, odnosno deo mozga koji se nalazi iza čela i koji se u potpunosti razvije tek posle tinejdžerskih godina. U njemu se nalazi centar za apstraktne misli i dozvoljava da se osoba koncentriše. Upravo to je komandni most naše svesti.

Sada je otkriveno da se kod osoba koje imaju poremećaje povezane sa stresom funkcije prefrontalnog korteksa spuštaju na niži nivo, skoro primitivni, kako bi mogli lakše reagovali instinktivno.

"Primitivni način funkcionisanja mozga nas može spasiti u kritičnim situacijama. Ovi mehanizmi su slični onima koji se dešavaju kada vozimo auto i u trenutku moramo da kočimo bez i malo razmišljanja", kažu istraživači.

Cena toga je da će vam uobičajene moždane funkcije biti nešto slabije, recimo kada imate veliku tremu.

Pa eto, ne može baš sve…