Streaming servisi će uništiti televiziju u Evropi. Vest da se Vorner i Diskaveri udružuju kako bi stvorili još jedan globalni striming gigant, evropske TV stanice dočekale su u problemu.

Ratovi oko striminga između Netfliksa, Amazon Prajma i Epl TV-a postaju još uzbudljiviji, piše Dojče vele (DW). Dva američka televizijska giganta, Vorner i Diskaveri, objavili su planove da će se udružiti – čime će se po prihodu, posle Diznija, stvoriti druga najveća medijska kompanija na svetu.

Na jednoj platformi za video striming biće HBO, CNN, Varner Bros, DC Komiks, Enimal Planet i Diskaveri.

Toni Gunarson, striming analitičar iz medijske konsultantske kuće Omdia sa sedištem u Londonu, rekao je za DW da će spajanje stvoriti partnerstvo kako sa “unutrašnjim znanjem o sadržaju i tehnologiji”, tako i sa “finansijskom moći da se takmiči sa Netfliksom, Amazonom i Diznijem”.

A novoj platformi će biti potrebna ta snaga. Jer, Američki striming giganti će samo ove godine uložiti oko 40,2 milijarde evra na produkciju. Izvršni direktor Diskaverija, David Zaslav, koji će voditi novu platformu, planira budžet vredan skoro polovinu celokupnog američkog tržišta striminga – oko 20 milijardi dolara.

Gledaoci profitiraju od striming ratova – uživajući u zlatnoj eri originalnih TV produkcija, uključujući britansku dramsku seriju “Kruna”, komediju “Mitik Kvest” i horor seriju “Oni”.

S druge strane, tradicionalne evropske TV stanice sve više gube publiku, pate od budžetskih ograničenja prouzrokovanih rezanjem javnog sektora ili padom prihoda od oglašavanja zbog pandemije.

Evropski budžeti za produkciju predstavljaju delić u odnosu na budžet američkih kolega – nemački javni servis ARD i ZDF troši oko 4 milijarde evra, dok britanski BBC ima budžet od oko 2,91 milijarde evra.

Istovremeno, veliki američki igrači neprestano nadiru na evropsko tržište i smanjuju udeo evropske strane. Na primer, snažni porast pretplatnika nemačkog TV Nau Premiuma (RTL) i britanskog Britboksa se zaustavio zbog Diznijeve ponude striminga, doprinoseći globaloj i lokalnoj neravnoteži.

Sa druge strane “Dizni + je u relativno kratkom vremenskom periodu uspeo da postane ključni striming uz Netfliks i Amazon, što ostavlja malo prostora za druge”, rekao je Gunarson. Upozorio je da evropske TV stanice možda neće biti u stanju da se takmiče na plaćenom tržištu striminga i biće im ostavljeno da pružaju besplatan video striming ili usluge finansirane od oglasa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime