Na današnji dan, 26. januara 1972. godine stjuardera JAT-a Vesna Vulović je pala sa visine od 10.160 metara. Bez padobrana. I preživela. Zbog toga je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Avion DC-9 Jugoslovenskog aerotransporta na letu 367 iz Stokholma ka Beogradu je pao iznad Srpske Kamenice u Čehoslovačkoj.

Zvanično objašnjenje je da je Vesna Vulović preživela zato što je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Naša stjuardera je jedina preživela uz brojne povrede, frakturu lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena. Posle više operacija prohodala je nakon nekoliko meseci.

Nastavila je da radi za JAT, ali ne kao stjuardesa.

Vesna je u vreme nesreće imala 22 godine i nije ni bila predviđena za taj let, ali je zamenjena sa drugom stjuardesom. Koja se takođe zvala Vesna.

Titulu od Ginisove knjige rekorda dobila je od Pola Mekartnija a kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih. Devedesetih je bila otvoreno protiv režima Slobodana Miloševića, a danas živi kao penzionerka u Beogradu.

Ali postoje određene kontroverze oko pada aviona. Češkoslovačka tajna služa (Státní bezpečnost), koja je vodila istragu, pronašla je delove budilnika 10 dana posle nesreće tvrdeći da je deo bombe, što je bio i zvanični zaključak o uzrocima nesreće.

Dan posle pada anonimno je javljeno švedskim novinama Kvällsposten iz Malmea da Ustaše preuzimaju odgovornost za postavljanje bombe. Jugoslovenske vlasti su odmah optužile hrvatske nacionaliste za nesreću. I na tome se istraga završila.

Ali postoje neka pitanja bez odgovora. Recimo Bruno Henke, koji je pronašao Vesnu u ostacima aviona je tvrdio da je ona bila u sredini aviona, tačno iznad krila. A ne u zadnjem delu, kao što je tvrdila istraga. To je kasnije potvrdila i Vesna.

Ni to nije sve.

Nemački radio ARD je 2009. godine objavio priču da je JAT-ov avion greškom oborila Češkoslovačka vojska.

Takođe, Češki novinari Peter Hornung i Pavel Theiner tvrde da imaju dokaze da avion nije oborila bomba već raketa Miga. Vidite, u istom trenutku u blizini Praga se nalazio avion u kome su leteli sovjetski lider Leonid Brežnjev i njegov kolega iz Istočne Nemačke Erich Honecker. Češkoslovačka vojska je navodno pogrešila, misleći da je u pitanju neprijateljski avion i poslala Migove da ga obore.

I za kraj, da li znate koje su bile prve Vesnine reči kada se probudila posle pada?

Tražila je cigaretu od doktora.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime