Vizija nastanka svemira Stephena Hawkinga je potpuno pogrešna, tvrdi poznati fizičar i uz to od njegovih najboljih prijatelja.

Profesor Nil Tarok, direktor Premeter instituta u Kanadi, stavio je pod znak pitanja ideje o Velikom prasku i poreklu svemira čuvenog fizičara.

Hawkingovo stanovište je da su prostor, vreme i materija nastali odjednom u Velikom prasku i već dugo je prihvaćeno na studijama fizike i kosmologije. Međutim, Tarokovo novo istraživanje preispituje ove proračune, što sugeriše da bi nauka trebalo da iznova proceni njegove tvrdnje.

“Naše istraživanje je pokazalo da treba da potražimo drugu sliku koja bi nam objasnila nastanak svemira i da moramo da preispitamo najelementarnije modele kvantne gravitacije”, kaže Job Feldbruge, jedan od Tarokovih saradnika.

Hawking se ne slaže sa njihovim nalazima, prenosi The Times.

1 KOMENTAR

  1. I ja se ne slažem. Skoro je objavljeno da je snimljena najstarija galaksija. Praktično na početku vremena, međ prvim nastalim. Ako je to tačno, onda bi trebalo da se “vidi” i veliki prasak najdalje na lučni stepen od nje, a ne “vido” se. Drugo, teorijski, mi svetlost sa nje ne možemo ni da vidimo. Ovde ne mogu da iscrtam gde bi se ona nalazila u odnosu na nas i na mestu praska, da se praktično vidi i shvati da mi ne možemo da vidimo njenu svetlost koja je nastala pre 14 milijardi godina.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime