Stephen Hawking zabrinut za sudbinu naše civilizacije

Moramo da se selimo na druge planete!

Čuveni fizičar Stephen Hawking smatra da bi našu civilizaciju mogli da unište nuklearni rat, globalno zagravanje i genetički stvoreni virusi.

Naučnik je izjavio da će dalji napredak nauke i tehnologije stvoriti “nove načine na koje bi stvari mogle da pođu po zlu.

A onda je ponovio da bi za naš opstanak mogla da bude ključna kolonizacija drugih planeta.

“Iako su šanse za događanje kataklizme na Zemlji trenutno verovatno male, one se vremenom povećavaju, pa će u toku sledećih hiljadu do deset hiljada godina postati gotovo sigurne. Do tada bi trebalo da naselimo svemir i druge zvezde, kako katastrofa na Zemlji ne bi označila kralj ljudske rase. Ipak, samoodržive kolonije nećemo uspeti da uspostavimo bar u narednih sto godina, tako da bi do tada trebalo da budemo veoma obazrivi”, istakao je Hawking.

On upozorava i na opasnost od veštačke inteligencije, koja bi mogla da postane dovoljno moćna da sa lica Zemlje istrebi ceo ljudski rod.

“Nećemo prestati da napredujemo, niti obrnuti proces napretka unazad, tako da moramo da prepoznamo opasnosti i kontrolišemo ih. Optimista sam, verujem da možemo to da postignemo”, zaključio je naučnik.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *