Previše puta do sada smo mogli da vidimo da upravo ovakve vesti predhode ratovima.

 

Evropska unija zvanično je danas odobrila naftni embargo protiv Irana i donela odluku o zamrzavanju imovine Iranske centralne banke. Sankcije su uvedene kako bi se sprečile težnje Irana da razvije nuklearno oružje koje navodno razvija u tajnosti.

Iran je na to odgovorio da će svojim vojnim brodovima zatvoriti moreuz Ormuz, važni međunarodni koridor u brodskom saobraćaju kojim se Evropa snabdeva robom i naftom.

"Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, moreuz Ormuz će definitivno biti zatvoren", izjavio je Muhamed Kosari, zamenik predsednika Odbora iranskog parlamenta za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost.

Istovremeno raste cena goriva širom sveta pa je barel skočio na 110 dolara, a Amerika već postavlja svoje nosače aviona oko Irana.

Iran je ranije upozorio da će blokirati strateški veoma važan moreuz Ormuz kojim ide transport petine svetske sirove nafte, ukoliko im uvedu sankcije koje budu uticale na prodaju njihove nafte.

Takođe Amerika je rekla da će odmah vojno reagovati ukoliko Iran zatvori moreuz i spreči međunarodnu plovidbu. Već sada imaju dva nosača aviona u Persijskom zalivu i još jedan vrlo blizu. Britanija i Francuska su danas najavile da će poslati svoje vojne brodove u region.

Sve ovo jednostavno ne miriše na dobro. Možda bi trebalo da ostavite par litara benzina u plastičnim flašama u podrumu za svaki slučaj. Neće da se baci! photo: us navy

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime