Šta znače oznake na jajima, pitate se dok birate na policama u radnji koja ćete pazariti. Ako ne znate šta znače oznake “slobodan uzgoj”, “organska jaja” uzećete nasumce misleći da je vaš odabir odličan.

I cene su različite. Neka jaja su skuplja, neka baš dosta a često se odlučujete za najjeftinija jer mislie da su sva ista i da je ono što piše na kutijama samo reklamni trik. Ipak nije tako.

Zato se uputite šta koja oznaka govori o jajima koja putujete pa tek onda odlučite koja ćete kupiti.

Na tržištu se najčešće mogu naći jaja od kokošaka koje se gaje u kavezima. Znači ne vide sunce, ne osećaju vetar, ne čupkaju travu i ne jedu crviće. Mučenice stoje ili sede u kavezima i jedu, jedu, jedu po ceo dan da bi što više nosila jaja. Često ne mogu da se mrdnu jer su kavezi mali. A onda kada se jaja pakuju na kutijama često piše “sveža sa farme”, “domaća”, “prirodna” i sl. Ovakve oznake ne govore o kvalietu jaja, zapravo su marketinški trik a obično znači da su koke bile u kavezima i hranjene najčešće koncentratima.

Ima i onih kokošaka koje nisu u kavezima ali su u zatvorenim prostorima, mogu da se kreću, ne izlaze napolje. U odnosu na one u kavezima koke koje imaju veći prostor sigurno su srećnije.

Ako na kutiji piše “slobodan uzgoj” znači da kokoške mogu da izlaze napolje i uživaju u prirodi. Možda čak i jedu travicu, crviće i bubice i jurcaju po travi. Jaja od ovakvih kokošaka su kvalitetna i poželjna.

Sjajno je ako nađete nekog ko pušta kokoške da budu non stop napolju, pa čak i spavaju napolju u kokošinjcima koji liče na šupice, upravo onako kako su nekad kokoši živele. Ovakva jaja možda možete naći u prodavnicama zdrave hrane a na kutijama bi moralo da piše da kokoši provode vreme non stop napolju.

“Organska jaja” su takođe odličan izbor. Kokoške mogu slobodno da šetaju napolju a ono što je važno je da jedu hranu bez pesticida, hormona i drugih veštačkih dodataka u hrani koju jedu kokoške u kavezima.

“Omega 3 obogaćena” je takođe oznaka na kutijama jaja koja kupujte u prodavnicama. Ova oznaka upućuje da hrana ovih kokošiju ima i laneno seme koje povećava nivo omega 3 masne kiseline.